De Amsterdamse politie heeft tot nu toe zestien zakkenrollers opgepakt rond de Canal Parade. Dat laat een woordvoerder zondagmiddag weten. 

Dat zijn er een stuk minder dan de 46 zakkenrollers die vorig jaar werden gearresteerd rond het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride in de hoofdstad.

Zaterdagmiddag stond de teller van het aantal gesnapte zakkenrollers op tien. De zestien opgepakte zakkenrollers komen uit verschillende landen, waaronder Roemenië. Onder de vorig jaar opgepakte gauwdieven waren meer dan veertig Roemenen.

Of ook minder mensen het slachtoffer geworden zijn dan de ruim zeshonderd van vorig jaar is volgens de zegsvrouw van de politie lastig te zeggen. Veel mensen doen pas later aangifte als ze merken dat ze hun portemonnee of telefoon kwijt zijn. 

De festiviteiten in de Amsterdamse binnenstad verliepen volgens de politie zonder noemenswaardige incidenten.

Mede door de hausse van 2012 was de politie in Amsterdam dit weekeinde extra alert op de vingervlugge dieven rond de kleurrijke botenparade door de Prinsengracht, die ruim driehonderdduizend bezoekers trok. Ook waren eerder deze week preventieve acties gehouden, waaronder verkeerscontroles.