De start van de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam is drie kwartier eerder dan gepland begonnen. 

Er werd zaterdagmiddag slecht weer verwacht en daarom heeft de organisatie besloten de botenparade al om 12.45 te laten beginnen in plaats van 13.30 uur.

Het KNMI waarschuwde in het hele land voor flinke regen- en onweersbuien, die van zuidwest naar noordoost overtrekken. De botenparade voer rond 13.00 uur de Prinsengracht op, eerder dan gepland vanwege verwacht slecht weer.

"Door eerder te vertrekken zouden alle boten om één uur van het IJ af moeten zijn. Mocht het daarna nodig zijn, kunnen mensen makkelijker naar de kant", zei een woordvoerder van de gemeente voorafgaand aan het evenement. 

De botenparade trok honderdduizenden bezoekers. Irene Hemelaar, directeur van organisator ProGay, sprak van een ''fantastische dag''. Volgens haar heeft de hevige regen de pret niet gedrukt en ging het feest gewoon door. Het eerbetoon aan de omgekomen medewerkers van het Aids Fonds heeft volgens haar diepe indruk gemaakt.

MH17

Om 12.45 uur begon de Canal Parade met de twee boten van het Aids Fonds. Ze voeren voor de bontgekleurde feestelijke stoet uit als eerbetoon aan de omgekomen medewerkers en andere passagiers van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat op 17 juli crashte in Oekraïne.

Op de boten stonden zo'n vijftig in witte t-shirts gehulde medewerkers van het Aids Fonds, STOP AIDS NOW! en Soa Aids Nederland. Rode rozen vormen grote Red Ribbons, het internationale symbool van de strijd tegen hiv en aids. Op de zijkant van de vaartuigen staat 'Remembering our colleagues on MH17' en 'Our work goes on. Together we will beat the virus'.

Hiermee wilden de opvarenden aangeven dat ze het werk van hun collega's, onder wie de vooraanstaande Nederlandse wetenschapper Joep Lange, zullen voortzetten.

''Onze deelname was een bijzondere herdenking van vijf omgekomen aidsbestrijders en alle andere slachtoffers van vlucht MH17", reageerde directeur Ton Coenen van het Aids Fonds na afloop. ''De reacties van het publiek waren overweldigend en hartverwarmend. Soms viel er een grote stilte, dan weer werd er door alle omstanders geapplaudisseerd. We zijn blij met dit eerbetoon'', aldus Coenen.

Marokkaanse boot

Na de openingsboot van de organisatie kwam als eerste de gemeenteboot met op het voordek een voorzichtig swingende burgemeester Eberhard van der Laan. Daarna volgde Marokkaanse boot, een primeur dit jaar. De in roze met het groene perkament van de vlag uitgedoste opvarenden dansten enthousiast.

Direct daarop volgde de Joodse boot, met veel goud en aan de zijkant Amsterdam Gay Pride, The Jewish Way. Op de boot voer onder anderen een rabbijn mee en de tweelingprostituees, bekend van de documentaire Ouwehoeren.

De veelal schaars of bont geklede mensen op de boten maakten er een feest van. Onder hen ook veel bekende Nederlanders, onder wie tattookoning Henk Schiffmacher, zanger Dries Roelvink, songfestivalwinnaar Conchita Wurst en vele politici. De duizenden, eveneens vaak in roze uitgedoste toeschouwers, deden enthousiast mee.

Zakkenrollers

Volgens de politie is de dag gemoedelijk en zonder incidenten verlopen. Zij kon nog niet zeggen hoeveel bezoekers van de parade zijn beroofd. Volgens de woordvoerster doen slachtoffers vaak pas later aangifte.

De politie hield deze week ook al preventieve acties. Zo zijn twaalf adressen bezocht waar zakkenrollers zouden kunnen verblijven en campingeigenaren gevraagd verdachte situaties te melden. Ook zijn verkeerscontroles gehouden.

De politie voer ook mee en vroeg aandacht voor anti-homogeweld. Agenten waren op de route bovendien extra alert op zakkenrollers, aangezien vorig jaar tijdens de Canal Parade zo'n zeshonderd mobiele telefoons werden gerold door met name Roemeense criminelen.

Er liepen onder meer agenten in burger rond in het centrum van de stad. De politie vroeg bezoekers van de botenparade zelf ook maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Bekijk lezersfoto's