Vakantiegangers die zaterdag met de auto vertrekken naar het buitenland moeten rekening houden met extreem lange files. Op de eerste zwarte zaterdag wordt zeker drie tot vier uur vertraging verwacht op wegen naar het zuiden.

Dat waarschuwt de ANWB. Niet alleen Nederlanders gaan op vakantie, ook miljoenen Fransen, Duitsers en Italianen gaan op pad.

Volgens de ANWB is zondag een veel betere dag om te reizen. Er worden dan nauwelijks problemen op de Europese wegen verwacht.

De vakantiedrukte op de Europese snelwegen begon zaterdag al vroeg en in de loop van de ochtend groeiden de files behoorlijk aan. De eerste files op de Franse wegen stonden er rond 07.00 uur. De ANWB verwacht het hoogtepunt rond 13.00 uur.

Vooral in Frankrijk was het kort na 08.00 uur al flink druk. Daar stond het over 15 kilometer vast op de A7 tussen Lyon en Orange (Autoroute du Soleil). Op de A10 richting Bordeaux was het over 20 kilometer aansluiten voor Mirambeau. En ook op de A9 richting Spanje was het ondanks de vroegte al behoorlijk druk: tussen Avignon en de Spaanse grens staat 15 kilometer.

Rond 10:30 uur stond er al 540 kilometer file op de Franse snelwegen. 

Duitsland

In Duitsland werd grote drukte gemeld op de A8 van Salzburg naar München. Daar reden ze bumper aan bumper over 15 kilometer. En wie via de Gotthardtunnel van Zwitserland naar Italië wilde komen, moest daar één uur en twintig minuten wachten.

In Oostenrijk en Zwitserland zijn de grootste knelpunten de tunnels. Voor de Karawankentunnel richting Slovenië is een wachttijd van drie uur geen uitzondering. Ook voor de Gotthardtunnel in Zwitserland is de verwachting dat de wachttijd oploopt tot boven de twee uur.

Zwarte zaterdag betekent ieder jaar de drukste verkeersdag in Europa. Volgende week volgt een tweede zwarte zaterdag. Ook dan worden er honderden kilometers file op de routes richting het zuiden verwacht. Vorig jaar stond er in heel Frankrijk rond het middaguur 828 kilometer file.

Bekijk het actuele verkeersoverzicht