De eigenaren van het pand in de binnenstad van Leeuwarden waar vorig jaar een fatale brand woedde, worden niet vervolgd. Ook naar de rol van de gemeente wordt geen nader onderzoek ingesteld. 

Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in de Leeuwarder Courant.

De Inspectie Veiligheid en Justitie stelde in een vorige maand uitgebracht rapport dat het pand aan de Kelders in de Friese hoofdstad niet voldeed aan de wettelijke veiligheidseisen.

Het vuur en de rook konden zich daardoor sneller verspreiden dan had gemogen. Het OM is na bestudering van het rapport echter tot de conclusie gekomen dat zowel de gemeente als de pandeigenaren daarvoor niet verantwoordelijk zijn.

"Wij hebben het rapport strafrechtelijk bekeken en daaruit is voor ons onvoldoende naar voren gekomen dat de gemeente of de eigenaren schuldig zijn aan het ontstaan van de brand en de gevolgen daarvan", zegt de woordvoerder van het OM.

Ondeugdelijk

De zegsvrouw erkent dat de panden 'ondeugdelijk' waren. "Dat heeft de inspectie aangegeven en het is waar dat de zaken niet goed op orde waren. Maar als je kijkt naar de component schuld kan niet worden gesteld dat sprake is van nalatigheid. Er is dus geen sprake van dood door schuld of iets dergelijks."

In het pand was een kledingwinkel gevestigd, een 39-jarige medewerker van die winkel wordt wel strafrechtelijk vervolgd. "We geloven dat hij verantwoordelijk is voor de brand en de gevolgen, namelijk het overlijden van de 24-jarige jongen." De brand aan de Kelders brak vorig jaar in oktober uit.