Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdagavond 97 varkensbedrijven die een week geleden tijdelijk werden gesloten weer vrijgegeven. 

Dijksma meldt de Tweede Kamer dat het verboden antibioticum furazolidon niet is aangetroffen bij de varkens bij deze bedrijven.

Het middel is via verontreinigd diervoer op ruim honderd veebedrijven beland en alle bedrijven zijn sindsdien geblokkeerd.

Bij ruim 2.400 kalveren op vier veebedrijven is het verboden antibioticum wel aangetroffen; deze week is begonnen met het ruimen van de kalveren, meldt Dijksma. Furazolidon werd in het verleden gebruikt als groeibevorderaar. Dit nieuwe incident in de vleesketen is voor de bewindsvrouw reden om met het bedrijfsleven te gaan praten.

Opgelucht

Brancheorganisaties de Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Nederland reageerden donderdag ''verheugd en opgelucht" op de uitkomsten van het onderzoek naar furazolidon. Dat is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

''De hele affaire met het verontreinigd veevoer heeft een zware wissel getrokken op de ondernemers van de varkensbedrijven en hun gezinnen. Voor hen komt er na drie weken een einde aan de onzekerheid'', reageerden NVV en LTO.