Voor de demonstratie tegen politiegeweld die vrijdag in Den Haag is aangekondigd, nemen het Openbaar Ministerie (OM), gemeente Den Haag en de politie extra maatregelen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten. Zo zijn er bij de demonstratie tolken aanwezig en worden in een beeld- en geluidswagen teksten die worden geroepen meteen uitgeluisterd.

Het OM, de politie en de gemeente Den Haag hebben uitvoerig overlegd naar aanleiding van signalen dat er bij de demonstratie mogelijk sympathisanten aanwezig zijn van de islamitische terreurbeweging IS.

Dit naar aanleiding van de maatschappelijke onrust die is ontstaan na de pro-Gaza-demonstratie een week geleden in Den Haag. IS-vlaggen en gezichtsbedekking kunnen onder bepaalde omstandigheden in beslag worden genomen, aldus het OM.

De politie liet donderdag weten twee mannen die meeliepen in de pro-Gaza-demonstratie van vorige week te hebben opgepakt vanwege ''strafbare teksten''. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag kwam naar aanleiding van de demonstratie onder vuur te liggen van onder meer de internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Center.

Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn gezichtsbedekkende kleding en het dragen van vlaggen van jihadleger ISIS voorlopig taboe. Bij de pro-Gaza-demonstratie die zondag in de hoofdstad wordt gehouden is de politie bovendien extra alert op demonstranten die journalisten hinderen bij hun werk.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat het recht op demonstreren heilig is, maar 'dan wel binnen de grenzen' van de wet. 

"Nazisymbolen, het brengen van de Hitlergroet en vlagverbrandingen zijn voorbeelden van uitingen die niet worden getolereerd. Hetzelfde geldt voor de ISIS-vlag; die mogen demonstranten zondag niet meedragen."

Opkomst

De gemeente Amsterdam verwacht zondag zeker 5000 mensen bij de demonstratie voor Gaza. Dat meldt een woordvoerder donderdag. De demonstratie begint om 14.00 uur. De tocht door de hoofdstad duurt tot 18.00 uur. De gemeente en de politie overleggen met de organisatoren over de route die ze aanhouden.

Amsterdam houdt rekening met een tegendemonstratie of tegengeluiden. Daarvoor is het Frederiksplein 'gereserveerd'. De gemeente, het OM en de politie zeggen te merken dat gevoelens van onveiligheid, angst en woede in Amsterdam zijn toegenomen als het gaat om het conflict in het Midden-Oosten.

Voor volgende week staan een aantal gesprekken gepland tussen Joodse en Islamitische Amsterdammers.