Reizigers vinden dat ze door de Nederlandse Spoorwegen (NS) onvoldoende worden geïnformeerd over alternatieven voor de OV-chipkaart. 

De Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover krijgen dagelijks klachten van treinreizigers die laten weten dat zij deze alternatieven, zoals de eenmalige chipkaart of het e-ticket, niet kennen. Dat schrijven beide organisaties donderdag in een brief aan de NS.

Volgens hen moet de NS reizigers niet alleen beter informeren over de alternatieven, maar er ook voor zorgen dat ze makkelijker kunnen worden gekocht. Nu is de eenmalige chipkaart vaak moeilijk te vinden op het scherm van de kaartautomaat en niet bij alle automaten te koop.

Volgens de organisaties schenkt de NS in hun recente campagnes alleen aandacht aan de OV-chipkaart, waardoor incidentele reizigers denken dat er geen alternatieven zijn. Zo lijkt het alsof de chipkaart de enige manier is om te reizen met de trein.

Onrecht

Nu ervaren incidentele reizgers het als een groot onrecht dat ze in totaal 27,50 euro moeten betalen voor een chipkaart en het starttarief. Ook zijn er klachten over het feit dat er geen tijdelijke chipkaarten verkrijgbaar zijn omdat het papier op is of geprint moest worden bij een loket die nog niet open was.

Vanaf 9 juli kunnen mensen alleen nog maar in- en uitchecken om te mogen reizen met de trein. Het traditionele treinkaartje is verleden tijd. Het reizen met het openbaar vervoer is hiermee volgens de NS veiliger en makkelijker.

De Consumentenbond opende die dag ook een meldpunt waarop veel klachten binnenkwamen. Die gingen vooral over het hoge instaptarief van 20 euro dat minstens op de kaart moet staan om met de trein te kunnen reizen.

Serieus

De NS zegt de klachten serieus te nemen en aan een oplossing te werken. Volgens een woordvoerder komt er na de zomervakantie weer een campagne om de bekendheid van de kaartjes te vergroten.

Ook wordt het menu van de kaartautomaat versimpeld, zodat reizigers daarin makkelijker de eenmalige chipkaart kunnen vinden. Dat geldt ook voor het e-ticket op de website. Bovendien kunnen mensen binnenkort bij de kaartautomaat met creditcard betalen.

Vijf dingen over het nieuwe treinreizen | Necrologie van het papieren treinkaartje