De maand juli was bovengemiddeld warm en erg wisselvallig. Regelmatig vielen er zeer zware buien die gepaard gingen met onweer. Ook werden er veel weerrecords gebroken. 

Dat meldt het KNMI donderdag.

De gemiddelde temperatuur die is gemeten in De Bilt was 19,8 graden. Dat is bijna twee graden meer dan het normale gemiddelde van 17,9 graden.

Daarmee staat juli op de zesde plek van warmste maanden ooit sinds het begin van de weermetingen in 1901. Ook is juli de achtste maand op rij die warmer is dan normaal. 

Warmterecords

Er werden warmterecords gebroken op de Wadden en het noordelijk kustgebied. Op 19 juli werden er temperaturen gemeten van 34 graden of hoger. Ondanks de hoge temperaturen, bleef de voorspelde hittegolf voor heel Nederland uit. Daarvoor had het vijf dagen lang 25 graden of hoger moeten zijn.

De meeste zon scheen ook op de Waddeneilanden en bij het noordelijk kustgebied: 265 uur. Gemiddeld scheen de zon in het hele land ongeveer 220 uur. 

De kans bestaat dat 2014 het warmste jaar ooit wordt sinds de weermetingen. Als de komende maanden normaal verlopen, dan is dit jaar mogelijk net zo warm als recordjaar 2006. Maar als het in de komende maanden ook warmer is dan gemiddeld, dan is de kans vrij groot dat 2014 een nieuw recordjaar is.

Zware regen

Juli had ook opvallend veel dagen met zware regen. Normaal gesproken zijn er in een zomerperiode van drie maanden ongeveer vier of vijf dagen met zware buien. Maar in juli alleen al was dat aantal acht.

De buien bleven lang boven dezelfde plek hangen waardoor er plaatselijk zeer veel regen viel. Afgelopen maandag viel de meeste neerslag, waarbij op veel plaatsen meer dan 100 millimeter regen werd gemeten. De op een na hoogste neerslagintensiteit in Nederland ooit werd dit jaar gemeten in Deelen met 132 millimeter in een etmaal. 

Actueel weer'Hondsdagen' starten warm, broeierig en met onweer