Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft een verdrag gesloten met justitie in Marokko om de Marokkaans-Nederlandse criminelen die naar Marokko vluchten te kunnen aanpakken. Het verdrag maakt mogelijk dat verdachten onder Marokkaans recht worden vervolgd en berecht.

Dat meldt de Volkskrant.

Het verdrag is een gevolg van politie-onderzoek dat volgde op de liquidatiegolf in 2012. Daaruit blijkt dat de groep Marokkaans-Nederlandse jongeren die zijn betrokken bij ten minste zes liquidaties in Nederland en Antwerpen veel groter is dan gedacht. Het gaat niet om tientallen jongeren, maar honderden, waaronder drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders.

De jongeren roven in Nederland en vluchten dan naar Marokko dat geen onderdanen uitlevert. Het geld dat wordt verdiend met de misdaden gaat naar Marokko.

Een voorwaarde voor het nieuwe verdrag is dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd. 

De eerste Nederlands-Marokkaanse verdachte Hamza B. stond vorige week in Marokko voor de rechter. B. wordt verdacht van moord in de Staatsliedenbuurtmoorden, waarbij twee Marokkaans-Nederlandse jongeren werden neergeschoten in Amsterdam.