De bijzondere voorwaarden voor Volkert van der G. zijn gedeeltelijk geschorst. Het gebiedsverbod en het elektronisch toezicht zijn ingetrokken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Van der G. hoeft geen enkelband meer te dragen en mag voortaan de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken

De rechtbank in Den Haag deed deze uitspraak in het kort geding dat de moordenaar van Pim Fortuyn aanspande om af te komen van de in zijn ogen te strenge voorwaarden.

Volgens de rechter waren deze verboden een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid en stonden ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving beschermen.

Contactverbod

Volgens de rechter is onrust in de samenleving tot dusver uitgebleven. Het Openbaar Ministerie (OM) kan, indien daar aanleiding voor is, wederom een gebiedsverbod opleggen. Van der G. heeft bovendien nog steeds een mediaverbod en mag ook geen contact hebben met de nabestaanden van Fortuyn en de chauffeur van de politicus. 

Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doodschieten van politicus Fortuyn, op 6 mei 2002. In mei dit jaar kwam hij onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf.

Beroep

Het OM overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Mogelijk wordt donderdag al besloten over het hoger beroep, zo liet een woordvoerder weten.

"De onderdelen die nu geschrapt zijn, zijn een belangrijk onderdeel van het pakket voorwaarden", aldus de woordvoerder. Het OM is wel blij dat een groot deel van de voorwaarden in stand is gebleven.

Bekijk de uitspraak van de rechter:

Onredelijk

Tijdens de behandeling van de zaak drie weken geleden noemde Van der G.'s advocaat Stijn Franken de voorwaarden "volstrekt onredelijk". Die zouden Van der G. onder meer aantasten in zijn grondrechten en het hem moeilijk maken om een nieuw bestaan op te bouwen of om zijn familie te bezoeken.

Volgens de raadsman droegen de voorwaarden verder niet bij tot het terugdringen van het recidivegevaar. Het gevaar dat Van der G. in herhaling gaat, is volgens hem namelijk laag.

Ook vond de advocaat dat de strenge voorwaarden überhaupt niet hadden mogen worden opgelegd, aangezien die voortvloeien uit een wetswijziging toen Van der G. al in de cel zat.

Recidive

Landsadvocate Cécile Bitter betoogde voorafgaand aan zijn voorlopige vrijlating dat Van der G. "volledig" instemde met de voorwaarden. "Het past hem dan niet om daarover te gaan 'klagen'. Van der G. heeft een heel naar misdrijf gepleegd. Het gaat erom dat dit niet nog een keer voorkomt Er moet 'rust' komen rond Van der G. en daarop zijn de voorwaarden gericht," aldus Bitter eerder.

"Bovendien is nog steeds sprake van 'compulsief-obsessieve' neigingen bij Van der G. en wordt er rekening mee gehouden dat hij zich opnieuw zal bewapenen", vervolgde de advocate.

Zij sprak verder tegen dat de kans op recidive laag is. Wel worden de voorwaarden periodiek geëvalueerd. Dat kan ertoe leiden dat ze worden aangepast.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur zegt op Twitter dat hij vreest dat de uitspraak voor nabestaanden moeilijk te accepteren is. Zolang niet duidelijk is of het OM in beroep gaat wil hij geen nadere reactie geven.

De PvdA laat weten de uitspraak van de rechter te respecteren.

Teleurgesteld

Marten Fortuyn, de broer van Pim,  is "zeer teleurgesteld en er niet blij mee. Onverstandig van hem om naar de rechter te stappen. Hij verhoogt hiermee zijn eigen risico om te grazen te worden genomen. Hij is een narcist, een slachtoffer van zijn eigen idealen. Hij zal wel weer een procedure beginnen om van zijn andere beperkingen af te komen."

Fortuyns voormalige chauffeur Hans Smolders vindt dat de belangen van de slachtoffers te grabbel worden gegooid. "Van der G. heeft niet het besef wat hij heeft aangericht. Hij had het besef moeten hebben wat hij heeft gedaan. Zijn die 'kleine beperkingen' nou zo onoverkomelijk? Óf hij moet voldoen aan alle beperkingen óf ze zouden er allemaal af moeten, maar dan zou hij ook met de media kunnen praten."

Dit mag Volkert van der G. wel en niet

Volkert van der G.: Van milieuactivist tot politiek moordenaar