Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak van de 84-jarige man uit Doorn die in oktober vorig jaar zijn 86-jarige vrouw wurgde. 

Dat liet het OM woensdag weten.

De man zelf liet dinsdag al weten in hoger beroep te gaan tegen de straf die hem is opgelegd. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de bejaarde man donderdag tot anderhalf jaar cel wegens doodslag.

Het Openbaar Ministerie zegt woensdag ook na bestudering van het vonnis te vinden dat er sprake was van voorbedachte raad, en dus van moord.

De man wurgde zijn echtgenote na 58 jaar huwelijk en na een intensieve periode waarin hij als mantelzorger voor zijn vrouw optrad. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar cel tegen hem geëist.

Opwelling

Hij wurgde zijn echtgenote met zijn handen en zijn broekriem toen zij weer eens hevig begon te trillen, en belde zelf de politie. Volgens de rechtbank handelde de man in een opwelling.

De man raakte steeds verder uitgeput door het verzorgen van zijn vrouw, die aan parkinson en alzheimer leed. Nachtenlang lagen ze te wachten tot het trillen overging, en de vrouw werd ook lastiger om mee om te gaan. Zij wilde niet naar een verzorgingshuis en de man wilde de zorg voor haar niet aan een ander overlaten.