Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden schakelt woensdag een zesde noodpomp in om het dorp Kockengen droog te pompen. 

In dat dorp staan straten en huizen nog steeds onder water na het hevige noodweer van maandag. Het schap hoopt dat Kockengen door de extra pomp en andere maatregelen aan het eind van de woensdag weer droge voeten heeft, zei een woordvoerster woensdag.

Kockengen ligt het op laagste punt van de polders tussen Maarssenbroek en Amsterdam. Als het hard regent loopt al het water naar het dorp.

Maandag kwam daar volgens de woordvoerster nog eens bij dat Amsterdam ook te kampen had met grote wateroverlast en dat vanuit die richting ook heel veel overtollig water richting de polders is gepompt.

Gemeente en schap gaan het waterprobleem in Kockengen aanpakken, maar het duurt nog 10 jaar voor dat project klaar is.

Zomerpeil

In het Land van Heusden en Altena is ook nog een noodpomp aan het werk om akkers en polders droog te pompen.

In de rest van het gebied van waterschap Rivierenland is het overtollige water weg en staan de watergangen volgens een woordvoerster weer op het normale zomerpeil. Het schap hoopt op een paar zonnige dagen, zodat de kletsnatte bodem opdroogt.

De plensbuien die dinsdagavond over Zuid-Limburg trokken hebben daar volgens het waterschap Roer en Overmaas geen overlast veroorzaakt. Wel staan de beken en waterbuffers helemaal vol.