Het begin van de schoolvakanties in Frankrijk, Duitsland en Italië zorgt komend weekend in die landen voor grote verkeersdrukte.  

Frankrijk krijgt te maken met de eerste zwarte zaterdag. De ANWB waarschuwt dinsdag voor extreem lange files op de routes naar het zuiden.

De organisatie verwacht de eerste files in Frankrijk al om zeven uur; het begin van de middag is vermoedelijk de piek. Vorig jaar stond er op de eerste zaterdag van augustus 828 kilometer file op de Franse wegen.

Wie de ergste files en vertragingen wil vermijden, doet er dus goed aan een andere reisdag dan zaterdag te kiezen of op die dag pas rond het middaguur vanuit Nederland te vertrekken.

Het wordt volgens de ANWB vooral druk bij de tolstations op de A10 (Parijs-Orléans-Spaanse grens) en rond Valence, ten zuiden van Lyon. Ook volgende week wordt het in Frankrijk een zwarte zaterdag.

In Italië zijn de grootste knelpunten dit weekend de A22 bij Trento en de A14 bij Bologna naar het zuiden. De langste files in Duitsland staan vermoedelijk op de A8 (München-Salzburg), de A3/A9 (Frankfurt-Neurenberg-München) en op de snelwegen rond Hamburg en Bremen in het noorden.

Vakantieboete steeds vaker wel betalen