De bewoners van de Haagse achterstandswijk de Schilderswijk hebben het gevoel dat de politie buitenproportioneel hard optreedt in de wijk, maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor gevonden. 

Dat concludeert de waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar mogelijke misstanden in de wijk.

Aanleiding voor het onderzoek is een documentaire van de regionale omroep TV West eind vorig jaar. Daarin werd een beeld gecreëerd van agressieve agenten die structureel allochtone bewoners discrimineren.

Ook zouden klachten en aangiftes van bewoners tegen deze agenten niet worden opgenomen. De buurtbewoners, verenigd in het Actiecomité Herstel van Vertrouwen, vroegen de ombudsman om een onderzoek. Daaruit blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor structurele misstanden, hoewel er het nodige mis is en te verbeteren valt.

Bekijk de reactie van Van Dooren:

Ontkennen

Het actiecomité blijft echter van mening dat er wel degelijk een hoop aan de hand is en dat dat ontkend wordt. ''Er is gekozen voor een beschouwend onderzoek naar de omgang tussen politie en bewoners. Daarbij is niet gekozen voor het perspectief van de bewoners", meldt het comité in een reactie.

''De klagers over politiegeweld en discriminatie staan niet centraal in het onderzoek. Ze lijken eerder een soort randverschijnsel." Vrijdag houdt de organisatie een demonstratie tegen racisme en politiegeweld.

De politie Den Haag wil niet inhoudelijk reageren op het onderzoek.