Alle kalveren op een kalverhouderij in Barneveld zijn dinsdagmorgen geruimd, omdat in de beesten en in het veevoer sporen van het verboden antibioticum furazolidon zijn aangetroffen.

Bij drie andere bedrijven in Gelderland wordt het vee ook vernietigd. In totaal gaat het om besmette 2500 kalveren. Dat laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten. 

Het vervuilde voer is afkomstig van Van Kats Feed & Food uit het Utrechtse Lopik. Dat bedrijf werd eerder gesloten nadat was gebleken dat veevoer van het bedrijf was vermengd met het verboden middel. De eigenaar van dit bedrijf ontkent het gebruik van antibiotica in het voer.

Furazolidon is niet toegestaan omdat het kankerverwekkende stoffen bevat. Het middel wordt gebruikt tegen darminfecties.

Ramp

De boeren probeerden de ruiming van hun dieren nog te voorkomen door naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven te stappen, maar dat wees hun vordering vorige week af. Omdat de kalverhouders zo snel mogelijk van het verscherpte toezicht af willen, verzetten zij zich niet langer tegen de ruiming.

Volgens advocaat Leonard Heukels, die voor vier getroffen bedrijven optreedt, is de ruiming ''een ramp voor de kalverboeren. Ze zijn niet alleen hun hele veestapel kwijt, maar ze krijgen waarschijnlijk ook geen schadevergoeding."

Het verdachte bedrijf in Lopik ontkent. "En als dat bedrijf toch wordt veroordeeld, is het nog maar de vraag of daar geld zit om een vergoeding te betalen," aldus Heukels op Omroep Gelderland.

Verkocht

Het kalfsvlees van de mogelijk besmette dieren is in Nederland verkocht en opgegeten. Consumenten die het vlees hebben gegeten lopen "geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico," liet de NVWA eerder weten op basis van onderzoek.

De autoriteiten van België, Duitsland, Italië en Frankrijk zijn geïnformeerd, omdat een deel van het vlees daar in winkels terecht is gekomen.