In het Friese Gerkesklooster is dinsdag brand uitgebroken in een zuivelfabriek van FrieslandCampina.

Dat meldt de brandweer.

Het gaat om brand in een pakhuis van de zuivelfabriek. De brandweer heeft opgeschaald naar zeer grote brand. Diverse hulpdiensten zijn opgeroepen.

Rond 8.00 uur sloegen vlammen door nog onbekende oorzaak uit het pand aan de Verlaatsweg. Er zijn geen personen in het pand aanwezig. In het pakhuis ligt kaas opgeslagen.

De brandweer moet muren slopen om bij de brandhaard te kunnen komen. Het vuur woedt voornamelijk in de wanden en het dak van de loods. Daarvoor zijn onder meer drie hoogwerkers ingezet. Volgens de brandweer moet een deel van het pand als verloren worden beschouwd en richt men zich nu op gedeelten van het bedrijf die nog niet gegrepen zijn door het vuur.

Tijdens het blussen werd rond 14.00 uur een knal gehoord. Het ging vermoedelijk om een exploderende koelinstallatie die op het dak stond.

Zwarte rook

Het vuur zorgt voor flinke zwarte rookontwikkeling die in de wijde omtrek is te zien. De rook waait ook in de richting van Drachten en Surhuisterveen. De brandweer raadt aan om uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Een meetploeg is ter plaatse.

Wegen in de buurt van de fabriek zijn afgezet. Ook het scheepvaartverkeer op het Prinses Margrietkanaal ondervindt hinder van de brand. De beroepsvaart mag nog doorvaren, maar het vervoer van gevaarlijke stoffen en de pleziervaart zijn stilgelegd.

FrieslandCampina laat weten dat het productieproces uit veiligheidsoverwegingen is stilgelegd en alle medewerkers in veiligheid zijn gebracht. 

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto