Het verzet tegen de directie van Greenpeace neemt steeds grotere vormen aan. Behalve het personeel van de Nederlandse tak eist ook een groot aantal stafleden van Greenpeace International het vertrek van directeur Kumi Naidoo. 

Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De stafmedewerkers willen niet alleen dat Naidoo opstapt maar eisen ook dat het roer binnen de organisatie drastisch wordt omgegooid.

Zo moet er een betere interne klachtenprocedure komen, strakker toezicht op het uitbetalen van dubieuze declaraties en zouden vrijwilligers van de raad van toezicht niet meer betaald moeten krijgen.

In een brief aan de directie doen de medewerkers in totaal 29 voorstellen om de organisatie te verbeteren. "Veel van wat nu wordt besproken, had al veel langer aangepakt kunnen worden, maar door de bedrijfscultuur konden stafleden zich daarover moeilijk uiten", zo staat in de brief. "Stilzwijgen is nu geen optie meer."

Kernwaarden

De stafleden zijn vooral bezorgd over het behoud van de kernwaarden van Greenpeace en de steun bij vrijwilligers en donateurs over de hele wereld. "Het gaat ons niet om het beschermen van onze banen, strelen van ego's of het uiten van woede, maar om behoud en herstel van hoop van binnenin. We wensen niet langer verandering; we hebben die nodig."

Naidoo zou volgens de medewerkers niet opgewassen zijn om de veranderingen waar te maken. Wel kan hij eventueel aanblijven als ambassadeur, vinden ze. Volgens de Volkskrant is Naidoo niet van plan een stap terug te doen.

Campagnedirecteur

Vorige week werd al duidelijk dat ruim veertig medewerkers van Greenpeace in Nederland willen dat Naidoo opstapt. Ze eisen ook het vertrek van campagnedirecteur Pascal Husting, die vorige maand in opspraak raakte omdat hij per vliegtuig pendelde tussen Luxemburg en Amsterdam.