Het KNMI heeft maandagavond rond half negen de code oranje voor de provincie Gelderland en het zuiden van Overijssel opgeheven. Er is geen kans meer op extreem weer.

Wel geldt in nog zes provincies in het midden en oosten nog code geel in verband met onweersbuien.

Eerder was de waarschuwing voor extreem weer in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland al voorbij.

Het weerinstituut waarschuwde voor zware regen- en onweersbuien die voor wateroverlast zorgden.

In korte tijd kwamen er honderden meldingen binnen. 

De code oranje voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant werden door het KNMI rond 18.00 uur beëindigd.

Ondergelopen straten

In de nacht van zondag op maandag onweerde het al her en der, maandag overdag werden de buien zwaarder en zorgden ze op veel plaatsen voor ondergelopen straten, kelders en tunnels.

De website Alarmeringen.nl meldde maandag tot 20.00 uur ruim 804 meldingen bij hulpdiensten vanwege de enorme lading water die naar beneden kwam. "Dit aantal is voor veel regio's ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg", aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.

Volgens De Vries kwamen er in een aantal regio's zoveel meldingen binnen, dat niet alles als alarmering is doorgestuurd. "Alleen al in de regio Midden- en West-Brabant kreeg de alarmcentrale bijvoorbeeld in enkele uren tijd al bijna 900 telefoontjes te verwerken, waarvan 499 resulteerden in een inzet van de hulpdiensten. Dit zal bij veel andere regio's met dergelijke hoeveelheden regen niet anders zijn geweest."

Het midden van Gelderland spande overduidelijk de kroon, Amsterdam was de stad met de meeste problemen, gevolgd door Apeldoorn en Bussum.

De meeste regen viel in het Gelderse Deelen. Daar kwam in een uur tijd 76 millimeter naar beneden en werd op maandag in totaal 134 millimeter water gemeten, volgens het KNMI.

Ook in Alphen aan den Rijn viel veel meer regen dan normaal in een maand (110 millimeter in twaalf uur). Daar moesten zandzakken worden geplaatst langs een grote sloot, om te voorkomen dat een woonwijk onder zou lopen. De gezamenlijke inspanning van de omwonenden bleek succesvol.

Openbaar vervoer

Ook in Kaatsheuvel kwam het met bakken naar beneden (100 millimeter in twaalf uur) en ook daar bleek dat te veel van het goede. Een verzorgingstehuis werd ontruimd. In het nabijgelegen Tilburg en de omgeving zaten 16.000 huishoudens 2 uur zonder stroom, nadat de wateroverlast een storing had veroorzaakt.

Door het hele land was het vooral plaatselijk een waterballet. Verschillende wegen werden afgesloten, zoals de A10-West bij Amsterdam, de A15 bij Gorinchem, de A22 bij Velsen en de A12 bij Maarsbergen.

In Amsterdam had het openbaar vervoer te kampen met problemen. Het water in de straten kwam tegen de vangnetten van trams, die dan automatisch stoppen. De brandweer werkte zich door de watermassa naar honderden ondergelopen kelders en rioleringen die het water niet konden verwerken.

Op Schiphol had het vliegverkeer enige tijd last van het onweer. Er was tussen 07.45 uur en even voor 09.30 uur een afhandelingsverbod van kracht, waardoor er geen toestellen konden vertrekken. Dat zorgde voor vertragingen en gecancelde vluchten. Ook had het treinverkeer op verschillende plaatsen last van het noodweer.

Bekijk beelden van de wateroverlast:

Klik op de bolletjes om de foto's te zien. Upload jouw eigen foto’s via NUfoto. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Wateroverlast

Straten in Amsterdam stonden onder water. Normaal gesproken zijn er in een zomerperiode van drie maanden ongeveer vier of vijf dagen met zware buien. Maar in juli alleen al was dat aantal acht. © ANP
In de Amsterdamse Rivierenbuurt lopen de straten onder. © Ruben Steeman
De snelweg A10-West is maandagochtend in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld door de wateroverlast. © ANP
In Alphen aan den Rijn stroomt momenteel veel water over een dijk. © NU.nl/Peter van den
In Brabant gooit een man water uit zijn huis. Een groot deel van het dorp staat blank door zware regenval. © ANP
Het noodweer had zondagavond al in delen van Brabant voor de nodige overlast gezorgd. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen. © ANP
Een automobilist in Tilburg staat vast in de regen. © NU.nl/Diederikcools
Wateroverlast in het metrostation van Amsterdam Centraal. © NU.nl/TonBoon
Door het slechte weer is de dienstregeling verstoord. © NU.nl/LucasBenschop
Op Schiphol zijn maandagochtend minder vliegtuigen vertrokken vanwege het onweer. © ANP
Station Zuid in Amsterdam heeft te kampen met flinke wateroverlast. © NU.nl/Willem Schümmel
Op sommige plaatsen is maandagochtend al meer dan 40 millimeter neerslag gevallen. © NUfoto
Noodweer heeft zondagavond in delen van Brabant voor de nodige overlast gezorgd. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen. © NU.nl/Diederik Cools
In korte tijd kwamen er tientallen meldingen van overlast binnen. © ANP
"Daar kregen we veel meldingen van ondergelopen straten. De storm was heel lokaal", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio Midden en West Brabant. © NU.nl/Diederik Cools
Dongenseweg in Tilburg afgesloten om wateroverlast. © NU.nl/Diederik Cools
Met uitzondering van Groningen en Drenthe geldt voor het hele land code oranje voor gevaarlijk weer.
De brandweer moet vanwege de vele meldingen prioriteiten stellen en rukt daardoor vooral uit voor situaties die gevaar kunnen opleveren © AFP
De forse regenbuien leiden in Amsterdam tot ondergelopen kelders en rioleringen. © NU.nl/Krijn Soeteman
Straten in Gouda zijn ondergelopen.
In totaal staat er maandag rond 10.00 uur zo'n dertig kilometer file op de Nederlandse snelwegen; dat is meer dan gemiddeld in de vakantieperiode.
Zondagavond hadden verschillende plaatsen in Nederland al te maken met onweersbuien. © NU.nl/Thomas Kroon
Vooral in het zuidoosten bestaat de kans dat het water in de al verzadigde grond zijn weg niet weet te vinden en blijft staan, meldt weerbureau Weeronline vrijdag. © Dieuwkevdpol