Noodweer veroorzaakte maandag in het zuiden en westen van het land veel wateroverlast. In korte tijd kwamen er honderden meldingen binnen. Tegen de avond heeft het KNMI code oranje oostwaarts verplaatst.

De code oranje voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant werden door het KNMI rond 18.00 uur beëindigd.

In Gelderland geldt de waarschuwing voor extreem weer nog steeds en ook Overijssel moet nu rekening houden met zware regen- en onweerbuien die voor wateroverlast kunnen zorgen, aldus het weerinstituut maandagavond.

Ook voor Zuid-Holland was eerder code oranje afgegeven, maar die waarschuwing werd in de loop van maandagmiddag ingetrokken. Alleen in het noorden van het land bleef het rustig.

Droog

Weerplaza zei eerder dat de ergste problemen met wateroverlast wel voorbij zijn. "In de zwaarst getroffen gebieden is het over het algemeen nu droog", aldus weerman Michiel Severin.

"Er trekken nog wel zware buien met ook hagel via Gelderland en Overijssel naar het noorden van Noord-Holland, maar de ergste problemen in Zuid-Holland, Utrecht en het zuiden van Noord-Holland zijn achter de rug. Tot het begin van de avond kunnen regio's last hebben van buien."

Rijkswaterstaat heeft medewerkers op pad gestuurd met zuigwagens om het water weg te pompen en om de putten extra open te zetten zodat het water beter wegstroomt. ''De problemen zijn nu nog vooral in Noord-Holland en het noorden van Zuid-Holland'', aldus een woordvoerster.

Hulpdiensten hebben sinds middernacht tot 16.30 uur al 619 uitrukken gedaan vanwege de overlast, meldt de website Alarmeringen.nl. De regio Gelderland-Midden heeft het het zwaarst te verduren gehad met 128 meldingen.

Snelwegen

De snelweg A10-West is sinds maandagochtend lange tijd in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld door de wateroverlast. De fikse regenbuien hadden de weg blank gezet. Beide richtingen waren rond 16.00 uur weer open voor verkeer.

Ook diverse rijstroken op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem gingen zijn door de regen. De Velsertunnel in het traject van de A22 richting Velsen was enige tijd dicht, meldt de ANWB.

De snelweg A12 (Arnhem - Den Haag) is ter hoogte van Maarsbergen onder water gelopen door hevige regenval. In beide richtingen staat een file. Het is nog niet bekend hoelang het gaat duren om de weg weer berijdbaar te maken.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB laat weten dat er door wateroverlast minder trams rijden. Station Amsterdam Zuid en het metrostation bij Amsterdam Centraal hebben ook te kampen met flinke wateroverlast. Ook ligt het treinverkeer tussen Tilburg en Den Bosch stil na een blikseminslag.

Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn zijn na de hevige regenval uit voorzorg zandzakken aangebracht aan de waterrand van de President Kennedylaan/Assumburg. 

Het hoogheemraadschap Rijnland en de brandweer houden de waterstand daar in de gaten. "Alles is onder controle'', zei een woordvoerster van de gemeente Alphen aan den Rijn. Inwoners hebben de brandweer geholpen bij het neerleggen van zandzakken.

Door de hevige regenval houdt het hoogheemraadschap ook de situatie in Boskoop, Reeuwijk en Hazerswoude-Dorp extra in de gaten.

"Van een dijkdoorbraak is nergens sprake geweest. We zijn druk bezig het water weg te pompen, de gemalen draaien op volle toeren'', zei een woordvoerster van Rijnland.

Stroom

In Tilburg-Noord zaten zestienduizend huishoudens zonder stroom, meldt netbeheerder Enexis. Door de hevige regenval is een transformator in een hoogspanningsstation uitgevallen. 

De brandweer is bezig met het wegpompen van het water in het hoogspanningsstation. De storing was rond 12.45 weer voorbij.

Arnhem

Op de snelwegen A12 en A50 bij Arnhem zijn maandagmiddag lange files ontstaan door hevige regenval en wateroverlast op de weg. Bij het Arnhemse NS-station Presikhaaf is een tunnel onder water gelopen. Buslijnen kunnen het station niet bereiken en rijden daarom om, zo liet vervoerder Breng weten. Ook het treinverkeer ondervindt hinder.

Tussen Duiven en Arnhem staat op de A12 zo'n 15 kilometer file. Van Ede in de richting Arnhem op dezelfde snelweg staat ongeveer 10 kilometer file. Ook op de snelweg A50 tussen Nijmegen en Arnhem loopt het verkeer vast volgens de VID. Doorgaande wegen aan de noordkant van Arnhem zijn afgesloten omdat er te veel takken en rommel op de weg liggen. Volgens de brandweer 'teistert' noodweer heel Gelderland boven de Rijn.

Schiphol

Op Schiphol zijn maandagochtend minder vliegtuigen vertrokken vanwege het onweer. Volgens een woordvoerster was tussen 7.45 uur en even voor 9.30 uur een afhandelingsverbod van kracht, waardoor er geen toestellen konden vertrekken. Met name het Europese verkeer had hier last van.

Ook geldt er een capaciteitsbeperking vanwege het slechte weer waardoor minder vliegtuigen per uur kunnen vertrekken en landen. Reizigers moeten rekening houden met flinke vertragingen en annuleringen, aldus de zegsvrouw.

Bekijk beelden van de wateroverlast: 

Noodnummer

Politiekorpsen in verschillende regio's roepen op om alleen 112 te bellen in levensbedreigende situaties. Veel mensen bellen het noodnummer ook om wateroverlast te melden, maar dat is niet de bedoeling, aldus de korpsen. Wie calamiteiten als gevolg van het noodweer, zonder dat levens in gevaar zijn, wil doorgeven, belt 0900-8844.

De meest regen is tot nu toe in Alphen aan den Rijn gevallen, met afgerond 150 mm neerslag sinds zondagavond. Dat valt normaal gesproken in meer twee maanden, meldt Weeronline.

Verzorgingstehuizen 

In Kaatsheuvel en Nieuwendijk zijn verzorgingstehuizen ontruimd vanwege wateroverlast. In het Zuid-Hollandse Ottoland is na een blikseminslag brand uitgebroken in de rieten kap van een boerderij.

En ook de pas gerenoveerde koninklijke wachtkamer op het NS-station in Baarn ervaart wateroverlast. De brandweer is ingezet om het water weg te pompen

Het noodweer had zondagavond al in delen van Brabant voor de nodige overlast gezorgd. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen.

''Daar kregen we veel meldingen van ondergelopen straten. De storm was heel lokaal", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio Midden- en West Brabant.

Bekijk het actuele weerbericht

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto

Wateroverlast

Straten in Amsterdam stonden onder water. Normaal gesproken zijn er in een zomerperiode van drie maanden ongeveer vier of vijf dagen met zware buien. Maar in juli alleen al was dat aantal acht. © ANP
In de Amsterdamse Rivierenbuurt lopen de straten onder. © Ruben Steeman
De snelweg A10-West is maandagochtend in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld door de wateroverlast. © ANP
In Alphen aan den Rijn stroomt momenteel veel water over een dijk. © NU.nl/Peter van den
In Brabant gooit een man water uit zijn huis. Een groot deel van het dorp staat blank door zware regenval. © ANP
Het noodweer had zondagavond al in delen van Brabant voor de nodige overlast gezorgd. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen. © ANP
Een automobilist in Tilburg staat vast in de regen. © NU.nl/Diederikcools
Wateroverlast in het metrostation van Amsterdam Centraal. © NU.nl/TonBoon
Door het slechte weer is de dienstregeling verstoord. © NU.nl/LucasBenschop
Op Schiphol zijn maandagochtend minder vliegtuigen vertrokken vanwege het onweer. © ANP
Station Zuid in Amsterdam heeft te kampen met flinke wateroverlast. © NU.nl/Willem Schümmel
Op sommige plaatsen is maandagochtend al meer dan 40 millimeter neerslag gevallen. © NUfoto
Noodweer heeft zondagavond in delen van Brabant voor de nodige overlast gezorgd. Vooral de omgeving van Tilburg werd getroffen. © NU.nl/Diederik Cools
In korte tijd kwamen er tientallen meldingen van overlast binnen. © ANP
"Daar kregen we veel meldingen van ondergelopen straten. De storm was heel lokaal", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio Midden en West Brabant. © NU.nl/Diederik Cools
Dongenseweg in Tilburg afgesloten om wateroverlast. © NU.nl/Diederik Cools
Met uitzondering van Groningen en Drenthe geldt voor het hele land code oranje voor gevaarlijk weer.
De brandweer moet vanwege de vele meldingen prioriteiten stellen en rukt daardoor vooral uit voor situaties die gevaar kunnen opleveren © AFP
De forse regenbuien leiden in Amsterdam tot ondergelopen kelders en rioleringen. © NU.nl/Krijn Soeteman
Straten in Gouda zijn ondergelopen.
In totaal staat er maandag rond 10.00 uur zo'n dertig kilometer file op de Nederlandse snelwegen; dat is meer dan gemiddeld in de vakantieperiode.
Zondagavond hadden verschillende plaatsen in Nederland al te maken met onweersbuien. © NU.nl/Thomas Kroon
Vooral in het zuidoosten bestaat de kans dat het water in de al verzadigde grond zijn weg niet weet te vinden en blijft staan, meldt weerbureau Weeronline vrijdag. © Dieuwkevdpol