Aruba laat de Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal vrij. Dat heeft de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie op Aruba Peter Blanken zondagavond lokale tijd bevestigd.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens Blanken en volgens de minister van Justitie op Aruba, Arthur Dowers, bepaald dat Carvajal diplomatieke onschendbaarheid geniet en daarom vrij moet komen.

Dit gebeurt zondagavond nog. Blanken noemt de gang van zaken een "verrassing".

"Na de arrestatie op 23 juli hebben we advies gevraagd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen was het voorlopige standpunt nog dat Carvajal geen diplomatieke onschendbaarheid geniet."

"Zondag heeft de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd dat hij wél deze bescherming geniet. Timmermans heeft een andere beslissing genomen dan zijn ambtenaren. De Amerikanen zijn hierover teleurgesteld."

Cocaïnehandel

Carvajal, voormalig hoofd van de inlichtingendienst in Venezuela, werd woensdag op Aruba gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens de VS is hij betrokken bij cocaïnehandel.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro laat weten dat Carvajal zondagavond (lokale tijd) direct na zijn vrijlating op Aruba in een vliegtuigje is teruggevlogen naar Venezuela.

De diplomaat was op Aruba om geïnstalleerd te worden tot consul-generaal. Hij is inmiddels 'persona non grata' verklaard en kan na zijn vertrek uit Aruba het eiland niet meer binnenkomen.

Bekijk beelden: