In Rotterdam is zondagmiddag gedemonstreerd tegen het geweld op de Gazastrook.

Het evenement was pro-Palestina en begon om 13.30 uur op het Schouwburgplein met enkele toespraken van lokale politieke partijen en Palestijnse organisaties.

Daarop volgde een mars door het centrum van de Maasstad. Een NOS-verslaggever schat dat er vijfduizend tot tienduizend mensen meelopen.

Veel demonstranten zwaaien met de Palestijnse vlag. Anderen dragen borden met de leus 'Boycot Israël'.

"Al jaren zijn de Palestijnen slachtoffer van de illegale blokkade en bezetting door Israël", staat op de Facebook-uitnodiging voor het evenement. "Wij zijn het lijden van de Palestijnen meer dan zat." Mede-initiatiefnemer Youth for Palestine belooft de straat op te gaan "zolang het bloedvergieten voortduurt." Eerder werd al gedemonstreerd in Amsterdam en Den Haag.

Politie

De politie was "zowel herkenbaar als onherkenbaar" bij de demonstratie aanwezig, laat een woordvoerster weten. De politie verrichtte één arrestatie voor het verstoren van de openbare orde. De aangehouden man zou zich opruiend hebben gedragen. Ook werd een vlag van de soennitische terreurbeweging ISIS in beslag genomen.

Strafbare leuzen werden niet onmiddellijk gesignaleerd. Wel werden beelden gemaakt met een videowagen. Op dit moment bestaat echter geen aanleiding om onderzoek in te stellen, aldus de zegsvrouw van de politie.