De KNVB hoeft geen maatregelen te nemen als tijdens voetbalwedstrijden in spreekkoren het woord Jood wordt gebruikt. 

Het is wel belangrijk dat er duidelijkheid komt over de toelaatbaarheid van spreekkoren en de KNVB moet daarover gesprekken op gang brengen.

Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag besloten in een geding dat de Stichting Bestrijding Antisemitisme had aangespannen tegen de voetbalbond. Volgens de stichting is het gebruik van het woord Jood in spreekkoren antisemitisch.

De Utrechtse rechter vindt dat hij 'binnen de beperkte kaders van een kort geding' geen goed oordeel kan geven over het woord Jood in voetbalkringen. Supporters van Ajax beschouwen Jood als een geuzennaam. Een bekend spreekkoor is "Wie niet springt die is een Jood." Het is daarom de vraag of ieder gebruik van het gewraakte woord ontoelaatbaar is.

De KNVB wil proberen om deelnemers aan spreekkoren bewust te maken van wat ze zeggen. De bond wil zulke slogans wel terugdringen en nadenken over handhaafbare maatregelen. 

De rechter was het met de voetbalbond eens dat een algeheel verbod op het woord Jood op dit moment juist spreekkoren zou kunnen uitlokken tijdens de wedstrijd om de Johan Cruyffschaal, die op 3 augustus wordt gespeeld.