Specialisten van Defensie hebben op een verborgen plek in Nationaal Park De Hoge Veluwe een waterput van 78 meter diep geslagen. 

Als er brand uitbreekt in het natuurgebied kan de brandweer uit die put 90.000 liter water per uur oppompen. Dat liet het park vrijdag weten.

Op eerste paasdag brandde een kleine 10 procent van het natuurgebied af. De brandweer had toen moeite om aan voldoende bluswater te komen.

Er zijn onder andere blushelikopters en brandweerlieden met waterrugzakken ingezet. Volgens de brandweer is een deel van het park een risicogebied voor onbeheersbare natuurbranden. Daarom is besloten op strategische plekken waterputten te slaan.

De nieuwe waterput is makkelijk bereikbaar voor de zware tankwagens van de brandweer. Bij de brand in april bleven de zware wagens soms steken in het zand. De put levert voldoende bluswater voor vier uur.

Defensie slaat vaker waterputten in moeilijk bereikbare gebieden. Dat geldt als oefening voor als de specialisten hetzelfde moeten doen in oorlogsgebied.