De NS gaat komende herfst in de spitsperiodes langere treinen inzetten. Ongeveer dertig procent van de treinen wordt verlengd.

In ochtend- en avondspits wil de NS 6.000 extra stoelen meer bieden dan in dezelfde periode in het najaar van 2013. Deze uitbreiding zal vanaf 1 september worden ingevoerd en zal duren tot de start van de volgende dienstregeling in december van dit jaar.

Hiermee wil de NS volgens de woordvoerder iets doen aan de "piek" in treinreizen die tijdens de herfstperiode "altijd te zien is, doordat er veel nieuwe mensen gaan studeren."

"Later in het jaar zien we dit aantal altijd afnemen", aldus de woordvoerder. "Om deze reden schakelt de NS na de herfst weer terug naar de normale bezetting."

Reserves

Ongeveer 8.000 'spitstreinen' worden versterkt. Onder andere treinen op de Flevolijn, sprinters rondom en naar Amsterdam en Schiphol worden verlengd. Ook buiten de randstad wordt er in de spits door de NS extra materiaal ingezet.

Om aan extra treinen te komen zet de NS de komende herfst zoveel mogelijk beschikbaar materieel in. Ook de materieelreserves die de NS heeft zal maximaal worden ingezet vanaf september.

App

Om te kijken of de extra treinen een goede uitwerking hebben, gaat de NS ‘tellers’ inzetten in de treinen op de drukste trajecten.

Ook gaat de NS aan de reiziger 'vragen' hoe druk het in de trein is. Reizigers kunnen via de reisplanner-app van de NS meldingen doorgeven over de drukte van hun treinreis.

Momenteel laat de app al een drukte-indicator zien, deze wordt komend najaar uitgebreid met deze feedback-knop.