In de eerste helft van dit jaar zijn 36.379 woninginbraken gepleegd. Dat is een stuk minder dan de 43.381 inbraken in dezelfde periode in 2013.

In 2012 lag dat aantal in de eerste zes maanden van het jaar op 43.693.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur bij de politie heeft opgevraagd.

"Ondanks deze mooie resultaten gaat het nog steeds om zo’n tweehonderd woninginbraken per etmaal - het hele jaar door. Er is dus nog genoeg te doen", zegt korpschef Gerard Bouwman.

De regionale politie-eenheden hebben tijdelijke teams gevormd die zich enkel bezig houden met het voorkomen van inbraken. De agenten overleggen daarbij met gemeenten, woningbouw- en bewonersverenigingen.

"Het is goed te zien dat de inzet van alle partijen tot deze mooie resultaten leidt. Een stimulans om de voortvarende aanpak door te zetten."

Gouda

Gouda heeft relatief de meeste inbraken van alle Nederlandse gemeenten, namelijk 9,7 per 1.000 huishoudens. Ook in Heeze-Leende (9,5 per 1.000 huishoudens) en Alphen-Chaam (9,3) worden veel inbraken gepleegd. In de gemeente Schiermonnikoog is in de eerste zes maanden nog geen inbraak gepleegd.

Van de vier grote steden heeft Utrecht relatief de meeste inbraken. Daar werden in de eerste helft van dit mjaar 7,3 inbraken per 1.000 huishoudens gepleegd. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag volgen met respectievelijk 6,6, 6,1 en 5,3 inbraken per 1.000 huishoudens.