Ruim honderd varkenshouderijen en kalverbedrijven zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdelijk gesloten, nadat ze verontreinigd diervoer hadden ontvangen. 

Het diervoer, afkomstig van een producent uit Lopik, bevat het in Europa verboden antibioticum furazolidon. De bedrijven moeten mogelijk worden geruimd.

''De gedupeerde veebedrijven zijn vrijwel allemaal gevestigd in het oosten van het land, in Gelderland en omgeving'', aldus een woordvoerster van brancheorganisatie LTO Nederland.

''Mocht de NVWA tot ruiming van de dieren overgaan, dan kunnen de getroffen boeren de bedrijfsvoering pas daarna weer oppakken.'' Ze noemt het een drama voor de ondernemingen.

''Omdat het bedrijf dat het vervuilde veevoer heeft geleverd nog niet aansprakelijk is gesteld, draaien de veehouders nu zelf op voor de hoge kosten.''

Ruimen

De beslissing over al dan niet ruimen wordt vermoedelijk vrijdag genomen. LTO Nederland heeft begrip voor de actie van de NVWA en noemt die ''heel goed''. Het is de gebruikelijke procedure, maar erg wrang voor de veebedrijven, aldus de woordvoerster.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst, NVWA-IOD, heeft donderdag het pand van een diervoederfabrikant doorzocht in het onderzoek naar furazolidon. De fabrikant uit midden-Nederland zou bij de productie van voeders gebruik hebben gemaakt van een of meer grondstoffen die verontreinigd waren met het verboden middel. Bij de inval is een deel van de administratie in beslag genomen.