Eén van de drie vrouwen van wie woensdag bekend werd dat zij zijn opgepakt omdat zij mogelijk geld inzamelden voor terreurgroep al-Shabaab, komt uit Terneuzen. 

Dat maakt het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

Een 30-jarige vrouw is woensdag op verzoek van de Verenigde Staten in Terneuzen aangehouden op verdenking van het financieren van terrorisme.

De in Somalië geboren vrouw, die de Nederlandse nationaliteit heeft, zou onder leiding van twee vrouwen uit Kenia en Somalië geld hebben ingezameld voor de aan Al-Qaida gerelateerde terroristische organisatie al-Shabaab, meldt het OM.

Ook in de Verenigde Staten werden twee vrouwen opgepakt vanwege het financieren van de terreurorganisatie. Dit duo, uit Kenia en Somalië, had de leiding over de geldinzamelactie. De Nederlandse werkte dus ook onder hun hoede.

Uitlevering

Bij een doorzoeking van de woning van de vrouw is beslag gelegd op computers, telefoons en administratie. Vrijdag wordt de vrouw voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De Verenigde Staten hebben om de uitlevering van de vrouw gevraagd.

Het internationale onderzoek in de Verenigde Staten richt zich op de organisatie die namens al-Shabaab ondersteuning biedt aan de terroristische strijd.