De 84-jarige mantelzorger uit Doorn die vorig jaar oktober na 58 jaar huwelijk en intensief mantelzorgen zijn vrouw wurgde, is donderdag wegens doodslag veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf.

 De officier van justitie had 5 jaar cel wegens moord geëist tegen de bejaarde man. Volgens de rechtbank handelde hij niet volgens een plan, maar in een gemoedsopwelling. De man wurgde zijn echtgenote met zijn handen en zijn broekriem toen zij weer eens hevig begon te trillen, en belde zelf de politie.

De bejaarde mantelzorger werd meteen vastgezet, maar mocht na 3,5 maand zijn strafzaak thuis afwachten. Hoewel de rechtbank in Utrecht 1,5 jaar cel oplegde, gaf de rechtbank niet het bevel om de man meteen weer gevangen te nemen.

Dat betekent dat hij bijvoorbeeld thuis op de uitkomst van een eventueel hoger beroep kan wachten.

Uitgeput

De man raakte steeds verder uitgeput door het verzorgen van zijn vrouw, die aan parkinson en alzheimer leed. Nachten lang lagen ze te wachten tot het trillen over ging, en de vrouw werd ook lastiger om mee om te gaan. Zij wilde niet naar een verzorgingshuis en de man wilde de zorg voor haar niet aan een ander overlaten.

De rechtbank beperkte de strafduur ''omdat de man nu moet leven met de gevolgen van zijn daad en het leed dat hij familie en nabestaanden heeft aangedaan door de doodslag en de strafzaak''. De familieleden wilden hun vader en grootvader ook liever niet in de cel.

Advocaat Willem Anker had wegens doodslag een geheel voorwaardelijke celstraf van 2 jaar gevraagd, buiten de 3,5 maand voorarrest. Voor zo’n milde straf is het feit te erg, zelfs met de verzachtende omstandigheden, vindt de rechtbank: ''De vrouw had geen doodswens. De verdachte heeft haar op akelige wijze het leven benomen.’’

Anker: ''De kans is groot dat wij in hoger beroep gaan. Maar mijn cliënt is wel opgelucht dat hij nu niet direct zijn koffer hoeft in te pakken.’’