Het aantal asielverzoeken is in het eerste halfjaar van 2014 sterk toegenomen. In deze periode kwamen ruim 12.000 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds 2001.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook kwamen er de afgelopen maanden twee keer zoveel asielzoekers naar Nederland als in het eerste halfjaar van 2013.

De meeste asielzoekers kwamen uit Syrië en Eritrea. Met respectievelijk 3700 en 3500 aanvragen waren zij samen goed voor 58 procent van de asielverzoeken. In eerdere jaren waren Somalië, Irak en Afghanistan de belangrijkste herkomstlanden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Mensensmokkelaars

In Eritrea worden mensen op grote schaal om politieke of religieuze redenen vervolgd. Het aantal Eritreeërs dat hierdoor asiel aanvroeg in EU-landen nam halverwege 2013 sterk toe.

Veel van hen gingen in eerste instantie naar Duitsland en Zweden, maar mede door de invloed van mensensmokkelaars kwamen in april en mei van dit jaar onverwacht grote aantallen Eritrese asielzoekers naar Nederland. In juni kwamen er wel een stuk minder Eritreeërs naar Nederland dan in april en mei van dit jaar. 

De toename van het aantal Syrische aanvragen is te verklaren door de burgeroorlog in dat land. Het aantal asielzoekers uit dat land kwam in juni uit op 900.

Teeven

Eerder meldde staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie dat de toestroom van asielzoekers onhoudbaar dreigde te worden met duizend aanvragen per week. Daarvoor ging het nog om duizend aanvragen per maand.

Om de grote toestroom in goede banen te leiden, zouden mensen hoogstwaarschijnlijk moeten worden opgevangen op hotelboten, aldus Teeven eerder deze maand.

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen | De grote invloed van Eritrea op gemeenschap in Nederland