Premier Mike Eman van Aruba stopt zijn hongerstaking.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Alex Schwengle, tevens de arts van Eman, donderdag bevestigd. 

De premier ging vrijdag in hongerstaking uit protest tegen het besluit van de Rijksministerraad om de gouverneur van het eiland de financiële situatie te laten onderzoeken en de begroting niet te ondertekenen.

Volgens minister Schwengle heeft Eman donderdag gesproken met gouverneur Fredis Refunjol. ''In dat gesprek heeft de gouverneur Eman ervan overtuigd dat er een akkoord is bereikt met Nederland over de begroting van Aruba voor 2014. Dat akkoord zal maandag worden ondertekend'', aldus Schwengle.

Over dat akkoord kan Schwengle geen details geven. De minister hoopt dat het akkoord maandag tot stand komt.

Plasterk

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) is blij dat premier Eman is gestopt met zijn hongerstaking.

''Gezien de acute situatie'', vroegen Rutte en Plasterk donderdag plotseling om een snel tussenrapport, een zogeheten quick scan. Plasterk zei donderdagavond die tussenrapportage nog steeds te willen.

Problemen

''Het niet ondertekenen van de begroting was ons grootste punt van zorg. En de reden waarom Eman in hongerstaking is gegaan. Maar het akkoord betekent niet dat alle problemen met Nederland van tafel zijn'', zegt Schwengle.

Zo heeft Aruba nog altijd moeite met ''de wijze waarop Nederland beslissingen aan Aruba wil opleggen. Daarover zullen we de komende periode blijven onderhandelen."

Het eiland met 110.000 bewoners heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. Onder de regering van Eman is de staatsschuld verdubbeld en het begrotingstekort opgelopen tot 6 procent.