Het Nationaal hitteplan is donderdag in het hele land van start gegaan. Dat melden het RIVM en het KNMI. De instanties waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht.

Het ingaan van het hitteplan betekent dat er maatregelen genomen dienen te worden om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Zo zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte.

Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van warm weer. Het RIVM adviseert mensen voldoende te drinken. Voor kwetsbare mensen is het belangrijk dat ze dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken.

Ook kunnen mensen beter op tijd gebruik maken van zonwering, ventilator en airconditioning om te voorkomen dat hun woning te warm wordt, aldus het instituut.

Hittegolf

Volgens KNMI en RIVM wordt het vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. Zondag wordt het iets koeler en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook de hele volgende week aanhoudt.

Een hittegolf is een periode van tenminste vijf dagen waarop de temperatuur 25 graden haalt, waarbij het op minimaal drie dagen ook 30 graden wordt.

Zwemwater

Het is de komende dagen niet verstandig om zomaar in open zwemwater te springen, zo waarschuwen waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt.

Deze diensten controleren tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de waterkwaliteit van ruim 800 officiële buitenzwemplekken in het land. De laatste dagen loopt het aantal gevallen van blauwalg snel op. Ook is op enkele plekken mogelijk sprake van botulisme. In beide gevallen mogen mensen en dieren daar niet zwemmen.

Bekijk de actuele weerssituatie | Wat te doen als het warm wordt?

Lezersfoto's van het zomerweer | Upload zelf foto's op NUfoto