Het gerechtshof in Den Haag heeft Ron P. een celstraf van 4,5 jaar opgelegd voor het doden van de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. 

Het gerechtshof in Den Haag vindt een vooropgezet plan niet bewezen. Daarom pakte de straf veel lager uit, dan de levenslange celstraf die was geëist.

P. werd eerder al veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius in de zogenoemde Puttense moordzaak.

Anneke werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk. P. had direct de schijn tegen. Toch werd hij in september 2012 vrijgesproken, omdat overtuigend bewijs volgens de rechtbank Den Haag ontbrak.

Twee getuigen die bij P. in de gevangenis hebben gezeten, verklaarden dat de veroordeelde de moord op Van der Stap heeft opgebiecht. Verder beschikte P. over verschillende spullen van de studente, zoals een USB-stick, een externe harde schijf en een bankpas.

Geen recht

Het hof vindt dat de straf geen recht doet aan dit "ernstige misdrijf". Maar door de wet kan nu geen hogere sanctie worden opgelegd. Dat komt omdat P. eerder werd veroordeeld voor de moord op Ambrosius. 

De zaken hadden in theorie en volgens de wet samen berecht moeten worden en dan was een maximale tijdelijke straf van 20 jaar mogelijk geweest. Omdat voor de zaak Ambrosius al 15,5 jaar aan P. was opgelegd, resteerde er nu nog maar een ruimte voor maximaal 4,5 jaar.

Net als de moord op Christel Ambrosius heeft Ron P. ook de moord op Anneke van der Stap altijd ontkend. P. gaat in cassatie. Zijn advocaat Ruud van Boom is verbolgen omdat het bewijs in zijn ogen heel ontoereikend is.

Blij

Aanklager Lisan Wösten is blij met de veroordeling: "Wij zijn blij voor de familie dat de dader toch een gezicht heeft gekregen. Maar 4,5 jaar voor zo'n delict past natuurlijk niet."

De vader van Anneke is blij dat P. nu toch is veroordeeld voor de dood van zijn dochter. "Dat de straf minder is door een wettelijk iets, betreuren we zeer. Maar als dit bijdraagt tot verbetering van de wet, is dat meegenomen. De situatie is nu toch beter. Eerst was er geen dader en daarna werd de dader vrijgesproken."