Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) brengt dinsdag een werkbezoek aan Noord-Brabant vanwege de criminaliteit. De minister is vooral benieuwd naar de manier waarop kleinere gemeenten criminaliteit aanpakken. 

Hij ontmoet de burgemeesters Jan Hamming van Heusden en Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen.

De burgemeesters trokken eerder aan de bel omdat ze vrezen dat de aanpak van drugscriminaliteit in kleinere gemeenten in Brabant onder druk staat. Ze denken dat drugshandelaren zich verschuilen op het platteland.

Burgemeester Jan Hamming meent dat de boven- en onderwereld zich steeds sterker vermengen en dat de lokale politie daar lang niet altijd zicht op heeft.

Hij wil de minister vragen om meer recherche- en onderzoekscapaciteit om drugsbendes beter aan te pakken, zei hij maandag tegen de NOS. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie in Den Bosch pleitte eerder al voor een soort Deltaplan tegen de misdaad.

Opstelten bezoekt dinsdag onder andere de voormalige seksclub Badda Bing in Hulten. Het pand waarin de club was gevestigd, werd door de gemeente Gilze-Rijen gekocht om te voorkomen dat het pand weer in handen komt van criminelen.