In de zaak rond de roof van schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal hebben drie verdachten maandag celstraffen gekregen tot zes jaar en acht maanden. 

De hoofdverdachten van de Rotterdamse kunstroof in 2012 moeten de Kunsthal verder 18,1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Boekarest maandag bepaald, schrijft het Roemeense persbureau Mediafax.

Het bedrag is gebaseerd op de waarde van de zeven kunstwerken die uit de expositieruimte in Rotterdam zijn verdwenen.

De hoogste straf van maandag was weggelegd voor een verdachte die samen met hoofdverdachte Radu Dogaru de eigenlijke inbraak pleegde. Dogaru werd in een eerder stadium al veroordeeld tot zes jaar.

Twee medeplichtigen, onder wie de moeder van Dogaru, kregen maandag twee jaar cel opgelegd voor hun aandeel in de misdaad. Tegen de vrouw loopt nog een zaak om vast te stellen of ze de gestolen schilderijen, die een geschatte waarde hadden van 18 miljoen euro, heeft verbrand.

Picasso

Op 16 oktober 2012 drongen twee mannen de Kunsthal binnen aan de zijde van het Museumpark. Ze namen zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. De kunstwerken zouden vele miljoenen waard zijn.

Overzicht gebeurtenissen na roof Kunsthal