Volkert van der G. is niet bij het kort geding in Den Haag dat hij heeft aangespannen tegen de voorwaarden die aan zijn voorwaardelijke vrijlating kleven. 

De moordenaar van Pim Fortuyn eist maandag bij de rechter schorsing van die voorwaarden. 

Volgens de advocaat van Van der G., Stijn Franken, is zijn cliënt niet aanwezig vanwege zijn gebiedsverbod voor Den Haag. De raadsman zei dat tijdens de behandeling van het kort geding.

De landsadvocaat reageerde dat Van der G. is aangeboden om het mogelijk te maken dat hij naar de zitting van het kort geding in Den Haag kon komen. Daar had hij een ontheffing voor kunnen krijgen.

Bekijk beelden van het kort geding:

Voorwaarden

Naast Den Haag mag hij zich ook niet bevinden in de gemeenten Rotterdam en Hilversum en de woonplaats van nabestaanden en slachtoffer te bevinden. Hij moet zich ook wekelijks melden bij de reclassering zolang dit noodzakelijk is en staat onder elektronisch toezicht.

Verder mag Van der G. geen contact opnemen met de nabestaanden van Fortuyn. Hij mag geen interviews geven of ander contact hebben met de media zo lang de reclassering dat nodig vindt. De moordenaar van Fortuyn wordt nu ook verplicht psychisch begeleid.

Extra gestraft

Volgens Franken wordt Van der G. extra gestraft door de voorwaarden die hem zijn opgelegd voor zijn voorwaardelijke vrijlating. Dat is onrechtmatig en dat is een van de redenen waarom ze moeten verdwijnen, zegt hij tijdens de zitting.

Volgens landsadvocaat Cécile Bitter heeft Van der G. 'volledig ingestemd' met de voorwaarden die waren verbonden aan zijn vrijlating. "Van der G. heeft een heel naar misdrijf gepleegd. Het gaat erom dat dit niet nog een keer voorkomt", zei Bitter. Er moet 'rust' komen rond Van der G. en daarop zijn de voorwaarden gericht. 

Evalueren

De advocaat zei verder dat de voorwaarden periodiek worden geëvalueerd en er toe kunnen leiden dat ze worden aangepast. De eerste evaluatie moet nog plaatsvinden.

De staat blijft echter volledig achter de voorwaarden staan. Het is namelijk onbekend hoe de moordenaar van Pim Fortuyn zal reageren op stressvolle situaties van buitenaf. 

De rechtbank doet op 30 juli uitspraak. 

Rotterdam

Mocht de rechter Van der G. toch meer vrijheid geven, dan vindt Leefbaar Rotterdam dat het college van Rotterdam al het mogelijke moet doen om te voorkomen dat hij ''ook maar één stap op Rotterdams grondgebied zet''.

Die wens uit de fractie in een brief aan het college. Leefbaar Rotterdam vraagt nu of het college daartoe ook bereid is.