Federatief Joods Nederland (FJN) doet aangifte tegen de organisatoren en deelnemers aan een anti-Israël demonstratie afgelopen zaterdag in Den Haag. 

Ook wil de organisatie een gesprek met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, omdat hij heeft nagelaten op te treden tegen ''het haatzaaien en oproepen tot geweld’’, aldus FJN.

Aan de manifestatie deden onder meer het Nederlands Palestina Komitee (NPK) mee, de stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP), Al-Awda en de Palestijnse Gemeenschap in Nederland (PGN). De actievoerders demonstreerden onder meer tegen de bouw van illegale nederzettingen en tegen de lange muur op bezet Palestijns gebied die tien jaar geleden werd gebouwd. Ook hekelden ze de aanvallen op de Gazastrook.

''Tijdens de demonstratie werd veelvuldig de Hitlergroet gebracht en de demonstranten zwaaiden met hakenkruizen en jihadvlaggen’’, aldus FJN. 

''Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dient in ons land gekoesterd te worden. Maar burgemeesters hebben de dure plicht de rechten van alle inwoners van hun stad te beschermen. Het is onacceptabel dat een burgemeester toelaat dat dergelijk gedrag wordt vertoond'', zegt een woordvoerder van Federatief Joods Nederland.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict