Aruba dreigt met juridische stappen tegen Nederland, omdat Nederland de belangen en burgerrechten van het land zou schenden.

Er is volgens Aruba sprake van een ''door de Nederlandse regering geregisseerde dwaling van de Rijksministerraad'' over de begroting van het eiland. Dat laat de Arubaanse regering zondag weten.

De Arubaanse regering zal ''geen politieke, juridische en volkenrechtelijke optie onbenut laten'' om een einde te maken aan de "dwaling".

De Rijksministerraad besloot vrijdag de gouverneur van het eiland te steunen in zijn beleid om de begroting niet te tekenen zolang er geen onderzoek naar die begroting is gedaan.

Hongerstaking

De Arubaanse premier Mike Eman ging uit protest in hongerstaking. Eman zei toen dat het Arubaanse volk honger lijdt door de opstelling van Nederland.

Hij verklaart zich solidair met zijn mensen door niet te eten. Het besluit van de Rijksministerraad is volgens Eman ongrondwettig en hij eist dat de begroting alsnog wordt ondertekend.

Maandag zal Eman een toelichting geven op de stappen die Aruba onderneemt tegen Nederland.

Opheldering

Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van het kabinet over de ruzie met Aruba. CDA en D66 hebben maandag Kamervragen over het conflict gesteld. Ze willen weten hoe het zover heeft kunnen komen en hoe het kabinet het wil oplossen.

''Wij maken ons grote zorgen over de ontstane situatie op Aruba en willen dat er snel wordt gewerkt aan een gezamenlijke oplossing'', zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. En volgens D66-Kamerlid Wassila Hachchi is het gebeuren voor ,,het internationale aanzien van Nederland en het Koninkrijk geen goede ontwikkeling''.

Schuld verdubbeld

Plasterk zei vrijdag na de ministerraad dat de schuld van Aruba is verdubbeld en niet lijkt te stoppen. Hij omschreef de situatie als urgent. Aruba dreigt intussen met juridische stappen tegen Nederland. De burgerrechten en belangen van Aruba zouden worden geschonden met het besluit om de begroting niet te ondertekenen.

De Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin heeft intussen zijn correspondentie met Plasterk en andere documenten en jaarrekeningen integraal online gezet. Daaruit blijkt dat al weken intensief overleg is geweest over de financiën van Aruba.