Het Nederlandse Rode Kruis zet dit jaar een recordaantal van bijna zeshonderd vrijwilligers in tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Ruim 357 medewerkers verlenen eerste hulp aan wandelaars met letsels als blaren of kramp.

Acht artsen en 31 verpleegkundigen zijn tijdens het evenement aanwezig om wandelaars te helpen bij kleine ongemakken als insectenbeten, maar ook flauwtes of zelfs hartaanvallen.

De andere medewerkers worden onder meer ingezet voor het bevoorraden van de hulpposten met pleisters en andere EHBO-artikelen, het beheren van de meldkamer en andere ondersteunende diensten.

Vooral bij de start en finish zijn dit jaar meer hulpverleners nodig, omdat de drukte daar vorig jaar enorm was. ''We konden de vraag toen nauwelijks aan’’, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Dat is nog de enige hulpverleningsorganisatie die, na het terugtrekken van het defensiepersoneel dat ook eerste hulp verleende, nog actief is langs de wandelroute. ''Ook andere eerstehulpverleners en blaarbehandelaars zijn er niet meer.’’

Naast menskracht zet de organisatie ook onder meer vijftig bevoorradingsbusjes en drie ambulances in. Het Rode Kruis adviseert deelnemers zonnebrand en petjes mee te nemen. Naar verwachting wordt het in de tweede helft van volgende week warm weer.

De Vierdaagse in een heleboel cijfers'Wie veel wandelt, krijgt geen blaren meer'

De Vierdaagsefeesten begonnen zaterdag. De 98e Nijmeegse Vierdaagse vindt plaats van dinsdag 15 t/m vrijdag 18 juli. Volg voor het laatste nieuws, routekaarten en extra informatie ook @NUvierdaagse op Twitter.