De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan onder anderen de premier van de zelfuitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'.

Aleksandr Borodai en nog tien anderen krijgen een reisverbod naar de EU en hun tegoeden worden bevroren.

Borodai is volgens de EU ''verantwoordelijk voor de 'bestuurlijke' activiteiten van de separatisten in de 'Volksrepubliek Donetsk', die zich na een referendum onafhankelijk heeft verklaard van Oekraïne en aansluiting zoekt bij Rusland.

Borodai is een 41-jarige Rus. Hij was eerder actief op het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim. Daarna dook hij op in het oosten van Oekraïne om daar de pro-Russische separatisten te helpen. Hij ontkent echter dat hij banden heeft met Moskou.

Ook andere 'kabinetsleden' in Donetsk zijn op de lijst geplaatst, zoals minister Aleksandr Chodakovski van Veiligheid. Net als enkele rebellencommandanten en leiders van de andere opstandige regio in Oekraïne, de 'Volksrepubliek Loehansk'. Een van hen is Marat Basjirov; voorzitter van de raad van ministers in Loehansk.

De EU besloot afgelopen week elf namen toe te voegen aan de lijst met mensen tegen wie sancties gelden vanwege hun rol in de Oekraïne-crisis. Hun namen zijn zaterdag bekendgemaakt. De EU heeft tot op heden 61 mensen op de sanctielijst geplaatst.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne