In de populaire vakantielanden Frankrijk, Duitsland en Italië staan zaterdag flinke files. "Maar het neemt intussen wel af. Wie nu vanuit Nederland vertrekt heeft een goede kans ongehinderd door Frankrijk te komen." 

Dat meldt de ANWB zaterdag aan het begin van de middag.

In Zuid-Frankrijk stonden rond het middaguur nog flinke files op de Autoroute du Soleil. Vooral op de A7 tussen Lyon en Orange staat het volgens de woordvoerder vast. "Het zwaartepunt ligt voor Valence." 

Even na 14.00 uur meldt de ANWB via Twitter dat de ergste drukte in Frankrijk wel voorbij is. "Veel files op de routes naar de zon zijn nu aan het oplossen."

In Luxemburg op de A3 naar Frankrijk kwamen automobilisten zaterdagochtend in vijf kilometer file terecht. Vooral ten zuiden van de hoofdstad Luxemburg moesten toeristen op hun beurt wachten.

Spanje

Wie op weg was naar Spanje wachtte nog meer fileleed, want op de A9 stonden ook flinke files vanaf Montpellier. "Bij elkaar komt het neer op een paar uur vertraging."

Tussen Béziers en Narbonne liep de file zaterdagochtend op tot 22 kilometer. De Route de Soleil was daar in beide richtingen dicht bij Agde door een vrachtwagenongeluk.

Gotthardtunnel

Voor de beruchte Gotthardtunnel in Zwitserland op de A2 begon het fileleed al rond 7.00 uur. Automobilisten moesten daar rekening houden met zeker twee uur wachttijd richting Italië.

Ook in Italië stond tot verbazing van de woordvoerder al flinke files. "Vooral op de A1 tussen Milaan en Bologna, waar het dringen is naar de Adriatische kust. Normaal is het daar niet zo druk." Bij Bologna staat zaterdagochtend rond 10.15 uur al 30 kilometer file.

Het is overigens niet alleen druk richting het zuiden. Ook op de Duitse wegen richting het noorden is goed te merken dat de schoolvakantie in grote delen van Europa is begonnen. Ten noorden van Hamburg en Hannover richting Scandinavië zijn files ontstaan.

Even tegen 17.00 uur meldt de ANWB dat de rust op de meeste wegen in Europa is weergekeerd. "Er zijn uitzonderingen, zoals op de A7 bij Hannover - Hamburg in Duitsland.

Afneemt

Bij het afnemen van de drukte, rond het middaguur, was het veilig om Nederland te verlaten. Toch begrijpt de woordvoerder dat veel automobilisten willens en wetens in de ochtend vertrekken.

"Het is niet prettig om met je kinderen om 04.00 uur 's nachts bij een hotel aan te kloppen. Maar aan de andere kant is het ook niet fijn om met je kinderen urenlang in de file te staan." 

Bekijk de actuele verkeersituatie in Nederland

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto