De Arubaanse premier Mike Eman gaat in hongerstaking. Hij zegt geen voedsel meer tot zich te nemen totdat de Arubaanse begroting is goedgekeurd. 

De actie is een protest tegen het besluit van de Rijksministerraad om de gouverneur van het eiland de financiële situatie te laten onderzoeken en de begroting niet te ondertekenen. 

Dat stelde de premier vrijdag. Volgens hem lijdt het Arubaanse volk honger door de opstelling van Nederland. Hij verklaart zich solidair met zijn mensen door niet te eten. ''Ik zal niet toestaan dat we worden vernederd, gegijzeld en verkracht. Daarom zal ik mij onthouden van eten, totdat de begroting is getekend.''

Eman noemt het besluit van de Rijksministerraad ongrondwettig en eist dat de begroting alsnog wordt ondertekend. Die boodschap heeft hij ook overgebracht aan gouverneur Fredis Refunjol.

Toezicht

Minister Otmar Oduber (Toerisme) zegt dat Nederland bezig is met een sluw plan om financieel toezicht aan Aruba op te leggen. Hij waarschuwde echter dat dat nooit zou lukken.

Volgens minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties is de situatie op Aruba dringend. De schuld is verdubbeld en dat lijkt ook niet te stoppen, zei hij na afloop van de ministerraad.

Afspraken

Volgens premier Mark Rutte is Eman teruggekomen op de gezamenlijke afspraak over een onafhankelijk onderzoek.

Daarom heeft de Rijksministerraad vrijdag besloten terug te vallen op het oorspronkelijke voorstel en daarmee de gouverneur te steunen in zijn beleid om de begroting niet te tekenen zolang er geen onderzoek naar die begroting heeft plaatsgevonden, aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij sprak van een ''stevig besluit'' en hield zich verder op de vlakte omdat hij niets wilde zeggen ''wat de verhoudingen verder onder druk zou kunnen zetten''. Het is volgens Rutte nu vooral belangrijk dat het besluit van de Rijksministerraad wordt uitgevoerd. ''Dus ik moet even terughoudend zijn met al te zware woorden.''