Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, wil af van de voorwaarden die zijn gekoppeld aan zijn vervroegde vrijlating. Daarom spant hij een kort geding aan tegen de staat.

Dat meldt de Haagse rechtbank. 

Van der G. moet zich houden aan een aantal voorwaarden sinds hij op 2 mei vervroegd is vrijgelaten. Hij had twee derde van zijn gevangenisstraf van achttien jaar uitgezeten.

De 44-jarige ex-gedetineerde moet zich in ieder geval zes jaar wekelijks melden bij de reclassering. Ook moet hij een enkelband met gps dragen. Daarnaast wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater en mag hij geen contact hebben met de media.

Als Van der G. deze voorwaarden overtreedt, kan het OM direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan het OM hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen. Volgens Van der G. moeten deze voorwaarden Van der G. worden geschorst.

Zijn advocaat Stijn Franken zegt aan het AD dat Van der G. zich goed heeft gedragen tijdens de detentie en verlof. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan en Van der G. zou een opleiding hebben gevolgd.

De zaak dient maandag, blijkt uit de rol van de rechtbank in Den Haag. Premier Mark Rutte wilde er vrijdag niet op reageren. Hij heeft er wel een mening over. Maar omdat de zaak nu onder de rechter is, vindt hij het niet gepast zich ermee te bemoeien.

Volkert van der G.: Van milieuactivist tot politiek moordenaar

Dit mag Volkert van der G. wel en niet