Het noodweer dat lokaal in delen van het land voor veel overlast zorgt, heeft in Amsterdam iemand het leven gekost.

Rond 03.00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag viel een boom op een abri, waar het slachtoffer vermoedelijk aan het schuilen was voor de regen. 

Hij was op slag dood, meldt de brandweer. Het ongeval deed zich voor op de Nieuwezijds Voorburgwal.

De brandweer kon vrijdagochtend nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Volgens de regionale omroep RTV NH gaat het om een man.

De boom trof ook de bovenleiding van de trambaan, waardoor het verkeer vrijdagochtend nog is verstoord. De trams op dit traject rijden via een andere route.

Amsterdam kreeg het door zware regenval en onweer flink te verduren met omgevallen bomen en ondergelopen kelders als gevolg. Bij de meldkamer van de brandweer kwamen honderden meldingen binnen. De brandweer moest tientallen keren uitrukken, zei de woordvoerster.

Stroboscopisch onweer

''We kregen vannacht vanuit de hoofdstad meldingen van stroboscopisch onweer, een constant geflits'', zei een woordvoerder van weeronline.nl vrijdag. ''De bui trok vanaf Almere heel traag over Amsterdam in de richting van Haarlem.''

In De Bilt viel de afgelopen uren ruim 31 millimeter regen, de helft van wat er normaal in de hele maand valt.

Code geel

Voor vrijdagmiddag heeft het KNMI opnieuw code geel ingesteld voor gevaarlijk weer. De waarschuwing geldt vanaf 14.00 uur voor Midden-Nederland, aldus een woordvoerder. In eerste instantie gaat het om de provincies Utrecht en Gelderland, maar in de loop van de dag kan code geel van kracht worden in andere provincies en ook weer - per provincie - worden ingetrokken.

Het KNMI gaf donderdag ook al code geel af voor Gelderland, Brabant en Limburg. ''In nacht van donderdag op vrijdag werd de code voor gevaarlijk weer ook ingesteld in Noord-Holland'', aldus de woordvoerder. 

Gelderland

Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat er nog meer water naar de Betuwse plaats Opheusden stroomt. Via omleidingen wordt het afgevoerd naar de Rijn bij het dorp Randwijk. Daar zorgen drie pompen ervoor dat er ruim 1.600 emmers water per seconde in de Rijn worden geloosd.

Het schap begon in de nacht van donderdag op vrijdag al met wegpompen van regenwater uit Opheusden via de Linge. Omdat er voor vrijdagmiddag nieuwe onweersbuien worden verwacht, blijft het waterschap de situatie scherp in de gaten houden.

In sommige straten in Opheusden stond het water een halve meter hoog. Dat was ook het geval in Rhenen aan de andere kant van de Rijn ter hoogte van Opheusden. Daar klotste het water tegen de ramen van een restaurant.

De boekencollectie van de bibliotheek in Opheusden is verloren gegaan door de wolkbreuk. Het plafond van de bibliotheek kon de watermassa niet aan en is ingezakt. Ruim 8500 boeken hebben onherstelbare waterschade opgelopen, zo liet de bibliotheek vrijdag weten.

Roer

De Roer bereikt vrijdagmiddag in Roermond de hoogste stand met een afvoer van 120 kuub per seconde. Het hoogwater levert volgens een woordvoerster van het waterschap Roer en Overmaas geen gevaar op voor bewoond gebied.

Wel zijn veel buitengebieden tussen Roermond en de Duitse grens onder water gelopen. De brandweer rukte bijvoorbeeld uit om drie koeien te redden die tot hun buik in het hoge water bij Sint Odiliënberg staan.

Het waterschap legde donderdag met zandzakken een nooddijk aan bij grensplaatsje Vlodrop om overstroming van bewoond gebied te voorkomen. De dijk houdt het water tegen.

De Duitsers hebben de stuwmeren in hun stroomgebied van de Roer opengezet om overstromingen daar te voorkomen. Dat water kolkt nu door het Nederlandse stroomgebied van de Roer.

Bekijk de actuele weersvoorspellingen | Lezersfoto's van het noodweer