In het zuiden en oosten van Nederland hebben onweersbuien donderdagavond voor overlast gezorgd.

Zo werden 32 bewoners van een zorgcentrum in het Limburgse dorp Herkenbosch tijdelijk naar een hogere verdieping gebracht na enkele hevige onweersbuien.

Het water stroomde er volgens een woordvoerster van de brandweer met bakken naar binnen. De benedenverdieping stond onder zeker tien centimeter water.

De 32 bewoners van het verzorgingshuis in Herkenbosch die hun kamers moesten verlaten, werden rond middernacht teruggebracht nadat de brandweer de begane grond had gedroogd.

Bekijk beelden van het noodweer:

Roermond

In Roermond sloeg de bliksem in enkele woningen in, nadat er plotseling hevig onweer was losgebarsten. Talloze straten liepen onder water. Op sommige plaatsen stond wel een halve meter water. Niemand raakte gewond. Het bleef bij materiële schade.

Volgens het waterschap Roer en Overmaas is er geen gevaar voor overstromingen van de Roer in bewoond gebied. Daartoe zijn donderdag in Vlodrop nooddijken aangebracht. Enkele buitengebieden zijn wel ondergelopen.

Gelderland

Ook in Gelderland zorgden onweersbuien voor problemen, zo liet de brandweer weten. Die kreeg donderdagavond zo’n twintig tot dertig meldingen binnen van wateroverlast.

In het Gelderse dorp Opheusden heeft de brandweer veel mensen en materieel ingezet na een wolkbreuk. ''Er zijn echt enorme hoosbuien'', zei een woordvoerder van de politie die op weg was naar het dorp om poolshoogte te nemen. Op de A50 en de A15 reed het verkeer niet harder dan 40 kilometer per uur, vertelde hij.

Ook in Velp stonden veel straten blank, en sloeg de bliksem in een huis in Heelsum.

Het Utrechtse Rhenen had ook last van hoosbuien. Daar zijn meerdere kelders ondergelopen, aldus de brandweer.

Bekijk de actuele weersvoorspellingen | Lezersfoto's van het noodweer