Waterschap Roer en Overmaas gaat donderdag nooddijken plaatsen langs de Roer aan de Duitse grens bij Vlodrop, niet ver van Roermond. 

Het waterschap doet dit om mogelijke wateroverlast voor omwonenden tegen te gaan. De Roer is in het buitengebied al buiten zijn oevers getreden, zei een woordvoerder.

Ook in Belgisch Limburg is een aantal rivieren buiten de oevers getreden. Het waterpeil in met name de Gete en de Demer, vlak bij Hasselt, is alarmerend.

Ook andere rivieren zoals de Dommel en de Jeker hebben moeite met het afvoeren van het water. Weilanden en akkers staan al onder water, maar van echte zware overstromingen is nog geen sprake, aldus een woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Zandzakken

De nooddijken in Limburg worden opgebouwd uit zandzakken, big bags en folie. De Roer is flink gestegen als gevolg van de hevige regenval de afgelopen dagen. In het Duitse stroomgebied zijn stuwmeren opengezet om het overtollige water van de Roer sneller te laten wegstromen. Het water stroomt nu naar Nederland.

De afgelopen dagen is extreem veel regen gevallen in Limburg. In de regio Heerlen viel 120 millimeter, een hoeveelheid die gemiddeld maar eens in de 850 jaar voorkomt. In andere delen van Zuid-Limburg viel een hoeveelheid die slechts eens in de 500 jaar voorkomt.

Beken en waterbuffers zijn overgelopen. In Vaals liepen dertig hotelkamers onder water. 

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload deze dan via NUfoto.