De douane heeft vorig jaar 12.913 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat is het hoogste aantal sinds de cijfers in 2007 openbaar worden gemaakt.

In 2012 werd nog 7.937 kilo cocaïne bij de grens onderschept. Ook worden de in beslag genomen partijen gemiddeld groter.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij het ministerie van Financiën heeft opgevraagd.

De forse toename wordt voornamelijk veroorzaakt door een aantal grote drugsvangsten in de havens van Rotterdam en Vlissingen. Deze in beslag genomen partijen lijken voornamelijk bedoeld te zijn voor verdere handel naar het buitenland.

"Nederland lijkt vooral een doorvoerland van cocaïne te zijn", zegt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. "Wij zien namelijk geen stijging in het gebruik van cocaïne in Nederland."

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Ministerie van Financiën. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Rip-off

In Vlissingen werden vorig jaar twee grote partijen cocaïne van ruim duizend kilo aangetroffen. In Rotterdam werden meer zogeheten rip-off partijen aangetroffen: ladingen drugs die bij een reguliere lading worden bijgepakt.

Daarnaast is in 2013 het programma Integere Haven begonnen, waarbij de beveiliging van havenbedrijven wordt aangescherpt en werknemers voorlichting krijgen bij het herkennen van drugspartijen.

Dat heeft nog niet geleid tot meer drugsvangsten, maar wel tot de ontdekking van grotere ladingen.

Lading

De douane trof vorig jaar 2.532 keer een lading cocaïne aan. Dat komt neer op 5,1 kilo per lading. In 2012 werden gemiddeld kleinere ladingen onderschept, namelijk 3 kilo.

Ook trof de douane grotere ladingen heroïne aan. In eerdere jaren kwam het gemiddelde gewicht per drugsvangst niet boven de 6 kilo uit. Vorig jaar werd tijdens 39 vangsten gemiddeld 9,5 kilo per lading onderschept.

Qat

Sinds 1 januari 2013 is het in- en uitvoeren van qat illegaal. Vorig jaar zijn de verdovende bladeren van deze plant 327 keer aangetroffen door de douane. Dat komt neer op 9.813 kilo.