Het KNMI heeft de eerder afgegeven code oranje (extreem weer) voor Groningen en Drenthe woensdagavond weer opgeheven. Het ergste onweer is voorbij, aldus het KNMI.

Aan het begin van de avond kwamen zware onweersbuien vanuit Duitsland het noorden van het land binnen. Nog altijd geldt voor vrijwel het gehele oosten en zuiden een waarschuwing voor onweersbuien, maar het wordt niet meer zo extreem dat code oranje nodig is.

In Zeeland en Zuid-Holland geldt ook code geel (gevaarlijk weer), maar dan voor windstoten tot 80 kilometer per uur. Voor Noord-Holland en Utrecht gelden vooralsnog geen waarschuwingen.

Ook in het oosten en zuidoosten kunnen woensdagavond enkele stevige onweersbuien ontstaan.

Voor Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland geldt een iets minder zware waarschuwing: code geel (gevaarlijk weer). Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust kunnen windstoten tot tachtig kilometer per uur voorkomen.

WK-pleinen

Na de onweersbuien stroomden verschillende pleinen in Nederland weer vol met Oranjefans. Ze konden daar op grote schermen de WK-wedstrijd van Oranje tegen Argentinië kijken. Zo druk als tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica werd het echter niet.

In Rotterdam bijvoorbeeld druppelden de mensen gestaag binnen en ook in Groningen stond het niet hutjemutje. Bij de Amsterdam Arena, waar Radio 538 een Oranjefeest houdt, stonden uiteindelijk tweeduizend mensen. Er werd gehoopt op 300.000 bezoekers. Volgens een woordvoerder kwam dat waarschijnlijk door het slechte weer en door de locatie, buiten het stadscentrum.

Limburg

In de provincie Limburg is in de afgelopen twee dagen meer regen gevallen dan normaal in de hele maand juli zou vallen. Volgens Weeronline is er zo'n 80 millimeter naar beneden gekomen in grote delen van de provincie, terwijl dat normaal nog geen 70 millimeter is in 31 dagen.

Inmiddels is de meeste regen weggetrokken, al kan er vanavond nog wel een onweersbui voorkomen in Limburg. Zuid-Limburg spande overigens de kroon wat betreft de neerslagsom, doordat daar alleen al op woensdag ruim 50 millimeter viel.

Bekijk de actuele weerssituatie | Zet hier foto's van het weer op NUfoto

Alles over het WK in ons dossier