De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers verlaten woensdag aan het einde van de middag vrijwillig de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam, waar ze ruim een half jaar geleden opvang hadden. 

Volgens een woordvoerster van Wij zijn hier wil de groep weg zijn voordat de politie de voormalige gevangenis in de Havenstraat donderdag komt ontruimen.

Een alternatieve opvangplek hebben de mensen niet. ''Zij komen op straat te staan'', zegt de woordvoerster.

Een klein groepje asielzoekers is door de GGD als kwetsbaar aangemerkt. Deze mensen verblijven nu tijdelijk in de daklozenopvang.

De groep zwerft sinds september 2012 door de stad. Het begon met een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp, daarna bracht de groep de winter door in een gekraakte kerk om vervolgens te verhuizen naar een gekraakt kantoor.

Havenstraat

Vanaf november vorig jaar bood de gemeente Amsterdam in samenspraak met staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) de groep nog een half jaar opvang in de Havenstraat. Onlangs gaf de rechter de gemeente Amsterdam toestemming de oude gevangenis te ontruimen, omdat de groep tegen de afspraken in niet wilde vertrekken.

Volgens de woordvoerster van Wij zijn hier kunnen of durven de vluchtelingen niet terug naar hun land van herkomst: ''Velen zijn afkomstig uit Somalië, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Zuid-Soedan en verschillende landen in West- en Centraal-Afrika. Nederlandse ambtsberichten en rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch omschrijven de mensenrechtensituatie in deze landen als alarmerend en zorgwekkend.''

Reactie gemeente

De gemeente stelt dat de asielzoekers niet de straat komen te staan. "Er is vervolgopvang voor personen die door de GGD als kwetsbaar zijn beoordeeld. Ook wordt tijdelijk vervolgonderdak geboden aan personen die hebben aangegeven actief te willen meewerken aan terugkeer op de korte termijn. Deze personen zijn reeds benaderd, een aantal van hen is reeds verhuisd naar de de Walborg in Buitenveldert", stelt een gemeentewoordvoerder.

"Personen die een herhaald asielverzoek hebben ingediend, kunnen een open regime opvang krijgen in Ter Apel. Er hebben zich nog geen personen gemeld die gebruik willen maken van dit derde opvangaanbod."