NS-personeel is woensdagochtend in groten getale aanwezig op de drukkere stations in het land om mensen die een treinkaartje kopen te assisteren en voor te lichten. "De ochtend is nog vroeg, maar er zijn nog geen problemen."

"Mensen kopen gewoon een kaartje voorzien van een chip uit de automaat, een routine die als vanzelf gaat", aldus een NS-woordvoerder.

Het is de eerste dag dat alle NS-kaartautomaten alleen nog maar papieren kaartjes met een chip uitprinten. Achthonderd speciaal opgeleide studenten in witte T-shirts geven tekst en uitleg aan wie daar behoefte aan heeft. Op de T-shirts staat de tekst: "Vanaf 9 juli checkt iedereen in en uit bij NS''.

Daarnaast zet het spoorbedrijf ook extra eigen mensen in, onder wie ook kantoorpersoneel, aldus een woordvoerder. Op het station in Utrecht is woensdag ook commercieel directeur Hans Peters van NS Reizigers aanwezig.

In Rotterdam verloopt in de ochtend alles redelijk vlekkeloos. Het zijn vooral mensen uit het buitenland die soms moeten worden bijgestaan, want de knop om een ticket te kopen zit verstopt, links in het hoekje van het scherm. Op die manier worden mensen al snel gedwongen om een chipkaart te kopen. ''Een beetje gemeen'', geeft een conducteur toe.

Extra kosten

Een nieuw kaartje kost bij iedere trip een euro extra. De ov-chipkaart wordt bij de automaten dan ook volop aangeprezen. "Die kost maar twee euro. Na drie keer reizen heb je die eruit", zegt een medewerker bij de balie, waar mensen vooral langskomen om een chocolaatje met het NS-logo 'mee te pikken'. Of ze laten direct een ov-chipkaart maken.

De voorlichtingsacties vinden in elk geval de komende week plaats op de twintig tot 25 stations van grote en middelgrote gemeenten. Aan de verandering ging een twee jaar lange operatie vooraf. Uiteindelijk zijn 1.050 kaartjesautomaten aangepast en gevuld met nieuwe papieren chipkaartjes.

Laatste kaartje

Onverwacht veel mensen hebben woensdagmorgen rond 04.00 uur een poging gedaan het allerlaatste papieren treinkaartje te bemachtigen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht verwacht er de komende dagen zeker enkele tientallen binnen te krijgen. ''Als er meerdere kaartjes zijn met het allerlaatste tijdstip gaan we volgende week loten wie de door het museum uitgeloofde 250 euro krijgt'', zei Evertjan de Rooij van het museum woensdag.

Kort na 04.00 uur, toen de NS de oude kaartautomaten had uitgeschakeld, kwamen bij het museum al de eerste mails binnen van mensen die een kaartje met het tijdstip 03.59 uur hadden bemachtigd. ''Onder andere uit Amsterdam-Sloterdijk, Utrecht-Zuilen en Holendrecht.''

Necrologie van het papieren treinkaartje (1839-2014) l Vijf dingen over het nieuwe treinreizen