Den Haag krijgt een landelijk centrum voor vraagstukken over gedwongen huwelijken en achterlating van mensen in het buitenland.

Hulpverleners uit het hele land kunnen hier terecht als ze steun nodig hebben bij het aanpakken van deze problematiek, maakte de gemeente maandag bekend.

De slachtoffers zijn in veel gevallen minderjarig en vaak is sprake van dreiging met eerwraak. Vooral voor gemeenten die maar af en toe met deze problematiek te maken hebben, kan het centrum een uitkomst zijn, laat de hofstad weten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd te zoeken naar een landelijk knooppunt. Daarbij is de keuze dus gevallen op de 'internationale stad van vrede en recht'.

Veel ervaring

Achterliggende gedachte is dat Den Haag al veel ervaring heeft met het aanpakken van huiselijk geweld en gedwongen huwelijken, waarbij ook wordt samengewerkt met jeugdzorg, politie en justitie. Ook zijn in de stad ministeries en ambassades gevestigd.

Het landelijk knooppunt gaat naar verwachting dit najaar van start en moet in de loop van volgend jaar volledig in bedrijf zijn. Ook professionele organisaties in landen waar de gedwongen huwelijken en achterlatingen spelen, kunnen bij het centrum terecht.